X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
21/11/2019 |  13:15 ⇒ 15:48 | Izvor: SRNA

Višković: Članstvo BiH u NATO - ne, saradnja - da (VIDEO)

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Banjaluci da je Program reformi BiH, koji će u narednom periodu biti proslijeđen u Brisel, na fonu potpisanog sporazuma lidera SNSD-a, SDA, i HDZ-a, te da u tom dokumentu postoji samo dosadašnja saradnja.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

- U tom dokumentu nema ni NATO-a, ni MAP-a, već postoji samo saradnja koju smo i do sada imali. Nažalost, nepotrebno smo propustili više od godinu dana i sigurno je da svi građani BiH osjećaju štetu zbog neformiranja vlasti na nivou BiH - rekao je Višković.

On je naglasio da Srpska ne želi članstvo BiH u NATO, sve dok takav stav ima i Srbija.

- NATO je u BiH i danas prisutan, a ostaće tako i u narednom periodu. Ali, mi želimo samo da sarađujemo, uopšte ne želimo članstvo i hoćemo da se ponašamo u skladu sa Rezolucijom Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti - rekao je Višković.

On je rekao da su predstavnici SDS-a kritikovali dokument Program reformi, a da uopšte nisu vidjeli njegov sadržaj.

- Treba nešto pročitati, pa o tome nešto reći - rekao je premijer Srpske.

On je istakao da je Dejtonski sporazum izuzetno važan za Srpsku, te da se Republika zalaže za izvorni Dejton.

- Tim dokumentom obezbijeđen je mir na ovim prostorima i de fakto priznata Srpska kao entitet u BiH sa svim svojim nadležnostima. Naša je želja da tako ostane i činićemo sve da zadržimo ono što je Dejtonom predviđeno za Republiku. Želimo da Srpska i njeni građani budu uvažavani i da se mišljenje Srpske poštuje. Štitimo što je naše i tako će ostati - rekao je Višković.