latinica  ћирилица
21/11/2019 |  14:00 ⇒ 14:09 | Autor: SRNA

Potpisana povelja o bratimljenju Јezera i Zvečana

Načelnik opštine Јezero Snežana Ružičić i predsjednik opštine Zvečan sa Kosova i Metohije Ivan Todosijević potpisali su danas povelju o bratimljenju dvije opštine, povodom krsne slave opštine Јezero Svetog Arhangela Mihaila - Aranđelovdana.
Јezero - potpisivanje povelje o bratimljenju sa Zvečanom - Foto: SRNA
Јezero - potpisivanje povelje o bratimljenju sa ZvečanomFoto: SRNA

Todosijević je rekao novinarima da će povelja biti zvijezda vodilja u daljoj saradnji ovih opština u oblasti kulture, turizma i sporta. On je naglasio da je posebno emotivan kada dođe u Republiku Srpsku jer tu živi narod za koji su vezani i od kojeg mogu mnogo naučiti.

- Srpski narod trenutno ima dve kuće, Srbiju i Republiku Srpsku, a one su sazidane na temelju koji se zove Kosovo i Metohija i svima nam je cilj da taj temelj ostane čvrst - rekao je Todosijević i dodao da se opština Zvečan pobratila i sa opštinama Čelinac, Gacko, Bileća i Višegrad.

Ružičićeva je navela da je ovo važan trenutak za opštinu Јezero i prilika za brojne zajedničke projekte.

Predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov, koji je prisustovao današnjem potpisivanju povelje, istakao je da će bratimljenja opština uticati na ekonomsku, ljudsku i patriotsku povezanost naroda.

- Srbi na Kosovu i Metohiji imaju dva ključna problema, neizvijesnost i nemaju bezbjednost. Oni znaju da u našoj Republici imaju prijatelje koji će stati uz njih i dati im moralnu podršku - rekao je Arlov.

On je zahvalio opštini Јezero koja je pomogla projekat izgradnje dnevnog centra "Podrži me - 9. januar" na Kosovu i Metohiji, koji je namijenjen djeci sa poteškoćama u razvoju, te je pozvao sve opštine i lokalne zajednice iz Republike Srpske da to isto učine.

Povodom krsne slave opštine Јezero u Hramu Svetog velikomučenika kneza Lazara služena je sveta arhijerejska liturgija, nakon čega su položeni vijenci na spomen-obilježje za 34 poginula borca Vojske Republike Srpske iz ove opštine.