X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
21/11/2019 |  14:14 | Izvor: SRNA

Stevandić: Tumačenje opozicije - primjer politikantstva

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić izjavio je da način na koji opozicija u Republici Srpskoj tumači Program reformi BiH predstavlja primjer politikantstva koji se temelji "na jednoj vrsti histerije zbog gubitka funkcija na nivou BiH".
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Stevandić je rekao Srni da se opozicione stranke više interesuju za politička razračunavanja u Republici Srpskoj, a manje za suštinu.

On je rekao da je do 2017. godine Republika Srpska po zakonima i svim drugim aktima bila usmjerena ka NATO-u, dok je od 2017. usmjerena ka vojnoj neutralnosti u skladu sa dokumentima Narodne skupštine Republike Srpske. A, BiH je, dodao je on, Zakonom o odbrani bila potpuno usmjerena ka NATO-u.

Stevandić je naveo da je prije nekoliko dana u dokumentu Predsjedništva BiH napisano da se moraju donositi nove odluke.

- Ako se moraju donositi nove odluke, a to je prvi put da u BiH imamo takvu postavku, što je velika zasluga i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, to znači da sve prethodne odluke nisu toliko relevantne, koliko se na njih poziva javnost u Federaciji BiH /FBiH/ - rekao je Stevandić.

Prema njegovim riječima, mnogi u FBiH to tumače kao kapitulaciju bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva Šefika Džaferovića i Željka Komšića, kao što to opozicija u Republici Srpskoj tumači kao kapitulaciju Dodika.

Stevandić je podsjetio da postoji i entitetsko glasanje gdje 10 poslanika u Parlamentarnoj skupštini takođe može da ospori bilo kakvu novu odluku o integracijama u NATO savez.

- Dodik je stvorio manevarski prostor koji do sada nije postojao. Taj manevarski prostor se temelji na tome da se moraju donositi nove odluke, a u donošenju novih odluka imamo mogućnost i entitetskog glasanja i veta srpskog člana Predsjedništva, preko vitalnog nacionalnog interesa, odnosno odluka Narodne skupštine Republike Srpske - pojasnio je Stevandić.

Prema njegovim riječima, to Republika Srpska do sada nije imala i prava je sramota da ljudi, radi svoje političke ostrašćenosti to ne vide, već pokušavaju od toga napraviti novu podjelu i svađe u Republici Srpskoj.

Predsjedništvo BiH je u utorak, 19. novembra, na vanrednoj sjednici donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara i usvojilo Program reformi BiH.

U ovom dokumentu je navedeno da se "Program reformi BiH podnosi bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu, a za čije usvajanje će biti potrebna dodatna odluka Predsjedništva i Parlamentarne skupštine BiH".