latinica  ћирилица
21/11/2019 |  14:41 ⇒ 14:41 | Autor: SRNA

Vukotić: Dejton nije zaustavio okupaciju koju sprovodi međunarodna zajednica

Potpisivanjem Opšteg okvirnog sporazuma za mir prije 24 godine okončan je rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak, ali nije zaustavljena okupacija koju bez odgovornosti sprovodi međunarodna zajednica, rekao je Srni predsjednik Udruženja "Veterani Republike Srpske" Duško Vukotić.
Duško Vukotić - Foto: RTRS
Duško VukotićFoto: RTRS

On je naveo da je za Veterane Srpske, kao i za generacije mladih, Dejtonski mir donio brojne benefite, ali da nije okončao okupaciju od međunarode zajednice koja se u BiH sprovodi preko visokih predstavnika.

- BiH i dalje upravljaju velike sile bez kojih ne bi bilo ni Dejtona, ali činjenica je da se preko institucije visokog predstavnika počinilo toliko grešaka bez odgovornosti koje su dovele do nezapamćenih socijalnih razlika i koje direktno kažnjavaju veterane i njihove porodice, a potpuno amnestiraju politike koje su dovele do sukoba i preko kojih su doveli do sukoba na ovom prostoru - rekao je Vukotić.

On kaže da posebno boli to što se takva politika zagovara i danas i što su veterani na potpunoj društvenoj margini.

- Kontradiktorno zvuči, ali je tako da su se ratni veterani poslije rata potpuno udaljili od društvenog aktivizma očekujući da su svoj posao odradili - odbranili i sačuvali Republiku Srpsku, a umjetnost vođenja države, na žalost, prepustili odmornim ljudima koji nisu nosili teret rata - rekao je Vukotić.

On kaže da je mnogo grešaka napravljeno.

- Mi smo poslije rata okačili puške o klin. Predali ih u akciji `Žetva` očekujući da će se saborci vratiti u fabrike ili na svoja radna mjesta u javnim sektorima, što se nije desilo, jer su ona popunjena `stranačkim vojnicima` i to boli veterane - naveo je Vukotić.

Prema njegovim riječima, problem veterana se može isključivo sistemski riješiti u okviru tri koraka - ustavnim amandmanom odrediti karakter rata i kategoriju borca, uspostaviti javni elektronski registar boraca, te usvojiti novi zakon o pravima boraca.

- Vrlo je značajno da se ustavno odredi kategorija borca. To ne podrazumijeva kao što su mnogi pokušavali da nam pripišu da `Udruženje veterana` bude ustavna kategorija, već da to bude svaki borac sa učešćem u ratu bez obzira na organizaciju kojoj pripada - rekao je Vukotić.

On kaže da se ovaj amandman zahvaljujući i podršci Boračke organizacije Srpske trenutno nalazi u odboru Narodne skupštine Republike Srpske, ali da je ova priča na žalost stala.

Vukotić smatra da bi javno objavljivanje elektronskog registra boraca konačno pokazalo ko jeste ili ko nije zaslužan za ustavne privilegije po osnovu učešća u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Premijer i resorni ministar obećali su da će u ovoj godini biti objavljen taj registar. Imamo pouzdanu informaciju da je taj registar završen i da su sve kategorije boraca od prve do sedme unesene, ali da se sada čeka Narodna skupština Srpske - naveo je Vukotić.

On je ukazao i na potrebu usvajanja novog zakona o pravima boraca.

Kako bi se premostio vremenski period do usvajanja novog zakona, Vukotić kaže da su "Veterani Srpske" dostavili Vladi na uvid nacrt njihove uredbe o finansijskoj nadoknadi za nezaposlene borce za koju kaže da je na fer osnovi, i koja za nezaposlene borce od prve do pete kategorije predviđa naknadu po osnovu mjesečnog učešća u ratu, dok za šestu i sedmu kategoriju predviđa fiksnu nadoknadu u odnosu na najnižu platu.

On je izrazio zadovoljstvo što je Boračka organizacija Srpske krenula u raspravu, tražeći, između ostalog, i mjesečni borački dodatak za nezaposlene borce.

Vukotić, koji je 23. juna imenovan i za predsjednika Udruženja "Veterani Srbije", kaže da su u Srbiji do sada formirana 64 odbora i da se, osim infrastrukturnog jačanja, radi na zakonskom određenju i unapređenju položaja veterana.

- U Srbiji trenutno ne postoji zakon o pravima boraca, izuzev u nacrtu kojim su nezadovoljne veteranske organizacije - izjavio je Vukotić.