latinica  ћирилица
21/11/2019 |  14:43 ⇒ 14:44 | Autor: SRNA

Majkić: Program omogućio konstituisanje vlasti u skladu sa izbornim rezultatima

Delegat SNSD-a u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić istakla je da je potpisivanje Programa reformi BiH omogućilo da se godinu dana nakon izbora konstituiše vlast na nivou BiH, u skladu sa izbornim rezultatom, i pokrene ekonomski, socijalni i svaki drugi napredak u zemlji koju čeka mnogo posla.
Dušanka Majkić - Foto: RTRS
Dušanka MajkićFoto: RTRS

Majkićeva smatra da je potpisivanje Programa reformi BiH dovelo do potpune agonije u redovima opozicije u Republici Srpskoj koja je namjeravala nelegalno držati vlast u tehničkom mandatu na nivou BiH za duži vremenski period.

Majkićeva je rekla Srni da iznenađuju komentari opozicionih lidera SDS-a i PDP-a o samom dokumentu Program reformi BiH, iako ga niko od njih nije vidio niti pročitao, ali su ga shvatili kao dobar način za napad na srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i sam SNSD.

Prema njenim riječima, ono što su svjesno prenebregli je da SNSD nikad neće prihvatiti program koji vodi Republiku Srpsku u neki vojni savez, što predstavlja dosljedno poštovanje Rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o proglašenju vojne neutralnosti.

Majkićeva kaže da su neki od "bukača", kao što Mirko Šarović, Branislav Borenović i Dragan Mektić, takmičeći se u nabrajanju "mana" potpisanog dokumenta, koji nisu ni pročitali, i naročito osuda SNSD-a i Milorada Dodika, istrajali u svojim izjavama kojima su otvoreno pokazali spremnost da Republiku Srpsku i BiH uvedu u NATO, što je činio Mektić, odnosno da usvajanje ANP-a nije za njih nikakav problem, što je govorio Borenović.

Majkićeva naglašava da, osim toga što Program reformi BiH ne prejudicira članstvo BiH u NATO, istovremeno podrazumijeva partnersku saradnju sa ovim savezom na planu različitih reformi, kao što to uostalom danas ima Republika Srbija.

Ona kaže da će svako izjašnjavanje o eventualnom budućem članstvu u NATO-u morati proći Predsjedništvo, Parlamentarnu skupštinu BiH, ali i referendum naroda, što isključuje mogućnost odlučivanja drugih umjesto zvaničnih predstavnika srpskog naroda.

Majkićeva je podsjetila da su i ruski i američki ambasador javno izjavili da potpisani dokument nije Godišnji akcioni plan i nije povezan sa članstvom u NATO-u, odnosno aktiviranjem MAP-a.