latinica  ћирилица
21/11/2019 |  15:31 ⇒ 17:35 | Autor: RTRS

Krsna slava MUP-a obilježena širom Srpske

Povodom obilježavanja krsne slave MUP-a Republike Srpske - Aranđelovdana, u Banjaluci je služen parastos, te položeni vijenci i prislužene svijeće za 252 poginula pripadnika Policijske uprave Banjaluka. Sjećanje na poginule i preminule policijace i u Gradišci i Foči.

U Policijskoj upravi Gradiška sjećanje na 19 poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i šet preminulih policajaca.

- I na ovaj način da ih otrgnemo od zaborava i da obilježimo to kako dolikuje za njih s obzirom da su dali ono što je najvrijednije, a to je svoj život za ovu slobodu koju mi danas imamo - izjavio je zamjenik načelnika Policijske uprave Gradiška Željko Puzić.

Aranđelovdan je prilika i za druženje sa penzionisanim policajcima, među kojima su i žene.

- Svaki rat nikome nije dobrodošao. Mi žene policajci smo radile policijski posao, morale smo misliti o porodici. Јa imam dvoje djece. Prvenstveno sam bila majka, pa policajac - izjavila je penzionisana policijska službenica Policijske uprave Gradiška Nevenka Stanivuk .

U Foči su na spomenik poginulim policajcima položeni vijenci, prislužene svijeće i blagoslovljen slavski kolač. U jednoj od najmlađih Policijskih uprava ističu da bilježe dobre rezultate.

- Imamo veoma mali broj saobraćajnih nezgoda sa teškim posljedicama, znači one koje izazivaju opasnost i smrtno stradalih i teško i lakše povrijeđenih. Iz oblasti kriminaliteta bilježimo smanjenje krivičnih djela i odsutnosti onih krivičnih djela koje izazivaju uznemirenost građana. Znači nemamo ubistava, razbojništava, paljevina i sličnih negativnih pojava - naglasio je načelnik Odjeljenja policije Policijske uprave Foča Vojislav Krunić.

I u Žandarmeriji mnogo posla – na kadrovskom i tehničkom opremanju.

- Trenutno se određeni broj pripadnika policije nalazi na usavršavanju i obuci u Centru za policijsku obuku Banjaluka. Mi smo uvijek spremni i radimo i vježbamo da bismo uvijek mogli u određenim siutuacijama djelovati i odraditi za šta smo i formirani - izjavio je komandir Јedinice žandarmerije Policijske uprave Foča Zlatko Radović.

Širom Srpske, proslavi krsne slave MUP-a, prethodilo je dobrovoljno davanje krvi i dani otvorenih vrata, druženje policije sa osnovcima i srednjoškolcima.