latinica  ћирилица
21/11/2019 |  15:35 ⇒ 15:39 | Autor: SRNA

Beograd reizabran u Izvršni savjet Uneska (FOTO)

Srbija je reizabrana u članstvo Izvršnog savjeta Uneska, u kojem će biti u naredne četiri godine, do 2023.
(Foto Tanjug/Unesko) -
(Foto Tanjug/Unesko)

Srbija je reizabrana tokom jučerašnjeg 40. zasjedanja Generalne konferencije Uneska u Parizu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

- Svojim aktivnim pristupom i konstruktivnim djelovanjem Srbija je kao dosadašnji član Izvršnog savjeta značajno doprinijela ukupnom radu Uneska - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da će Srbija nastaviti da, zalaganjem za osnovne principe i vrijednosti Uneska, kao i za strateške i programske prioritete i u bliskoj koordinaciji sa ostalim državama članicama, podržava što uspješniju realizaciju mandata Uneska u ključnim oblastima obrazovanja, kulture, nauke i komunikacija i informacija.

Srbija ima brojna dobra i elemente koja su registrovana u okviru Uneska, pa se tako na Listi svjetske baštine kulturnog i prirodnog nasljeđa nalaze Stari Ras i Sopoćani, manastir Studenica, Gamzigrad-Romulijana i "Srednjovjekovni nadgrobni spomenici stećci", koji su upisani zajedno sa BiH, Crnom Gorom i Hrvatskom 2016. godine.

U saopštenju se naglašava da su srednjovjekovni srpski spomenici na Kosovu i Metohiji - Dečani, Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i Crkva Bogorodice Ljeviške od 2006. godine na Uneskovoj Listi spomenika u opasnosti.

Na Listi nematerijalnog nasljeđa su slava, kolo i pjevanje uz gusle, dok su u registar Pamćenje svijeta, posvećenom zaštiti dokumentarne baštine, upisani Arhiv Nikole Tesle, Miroslavljevo jevanđelje i Telegram - ultimatum Austrougarske Srbiji o objavi Prvog svjetskog rata.

Na Listu rezervata biosfere upisani su rezervat biosfere "Golija-Studenica" i "Bačko Podunavlje".

Osim toga, Srbija je podnijela nominaciju geo-parka Đerdap za upis u registar Uneskovih globalnih geo-parkova, dok je Vranje ove godine izabrano na Uneskovu listu kreativnih gradova u oblasti muzike.