latinica  ћирилица
21/11/2019 |  15:55 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Protest zbog šokantnog tretmana djece s posebnim potrebama u Pazariću

Više stotina građana Sarajeva, među kojima i roditelji djece s posebnim potrebama, protestovali su danas ispred zgrade Vlade FBiH, tražeći hitnu reakciju nadležnih zbog slučaja vezivanja djece u Zavodu u Pazariću. Niko od nadležnih nije razgovarao s predstavnicima okupljenih građana koji su zahtjeve dostavili na Protokol u Vladi. Protesti su prošli mirno, a više od jednog sata saobraćaj ispred Vlade bio je blokiran.

Uznemirujući snimci iz Zavoda za zbrinjavanje mentalno oboljele djece u Pazariću, na kojima se vide štićenici vezani za radijatore i namještaj, njihove roditelje i građane Sarajeva diglo je na noge. Šokirani tretmanom djece s posebnim potrebama, zatražili su od Vlade FBiH i svih nadležnih institucija procesuiranje odgovornih i saniranje stanja u Zavodu.

- Pa humanije je kada u Americi neko uzme pušku i pobije 15 ljudi, a ovdje maksumčad (p.a. djeca), pa još sa posebnim potrebama. Oni su ih tukli, vidi se da imaju modrice, izgladnjivalisu ih, šutali, stid me - izjavila je Zehra Šljivo.

Poslanik u federalnom parlamentu Sabina Ćudić prva je upozorila da se u Pazariću odvija pravi horor. Na objavljene fotografije vezane djece reagovale su zaposlene u toj ustanovi. Tvrde da nije bilo, kako kažu, "fiksiranja" djece i da se posteljina koja se vidi na fototrafijama odavno ne koristi. Ćudićeva je rekla da su fotografije nastale prošle godine.

- Ovo je šokantno , nemam riječi. Šta da kažem? - izjavila je Halida Sanajas.

- U Zavodu ima 27 ekonomista, a samo jedna njegovateljica - naglasila je Amela Lučkin.

Građani su razočarani zato što su poslanici u federalnom parlamentu juče odbili da raspravljaju o stanju u Zavodu u Pazariću, a nakon što su objavljene šokantne fotografije maltretiranja djece. U međuvremenu je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu otvorilo istragu o tom slučaju.