latinica  ћирилица
21/11/2019 |  16:31 ⇒ 21:23 | Autor: RTRS

Dodik poručio: Ponašanje Rusije ohrabrujuće za Srbe (FOTO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik boravi u Sankt Peterburgu, gdje se obratio učesnicima Sedmog međunarodnog kongresa "Sankt Peterburg i slovenski svijet". U intervjuu za ruski TAS, Dodik je izjavio da Republika Srpska ne želi da se pridruži NATO-u i ponovio da njena politika ostaje politika neutralnosti, iako zbog toga trpi velike pritiske.

Uoči početka Sedmog međunarodnog kongresa "Sankt Peterburg i slovenski svijet", na kojem učestvuju zvaničnici slovenskih zemalja, Dodik je za Srnu izjavio da Sankt Peterburg ima želju da razvija političke, privredne i kulturne odnose s gradovima u Republici Srpskoj i BiH. U intervjuu za novinsku agenciju TAS, Dodik je govorio o političkoj situaciji u BiH i regionu, istakavši da je Rusija posljednji međunarodni igrač na Balkanu koji poštuje i brani međunarodno pravo.

- Rusija je jedini međunarodni igrač u našem regionu koji se drži međunarodnog prava i koji ostaje nepristrasan. Opšte je uvjerenje da Rusija favorizuje Srbe, ali Rusija je takođe sugerisala projekte Hrvatima i Bošnjacima, ali oni su odbili pošto se nisu usudili da pristanu na takvu saradnju, zbog stava Zapada - naglasio je Dodik.

Dodik je poručio da je takvo ponašanje Rusije ohrabrujuće za Srbe, jer to znači da "nije sve pod kontrolom ključnih zapadnih igrača, koji će, kaže, okrenuti sve pravne norme kako njima odgovara". Ponovio je da ujedinjenje svih Srba u jednu zemlju treba da bude nacionalna ideja srpskog naroda i istakao da Srpska i dalje zadržava pravo na referendum.

Dodik na kongresu "Sankt Peterburg i slavenski svijet" (Foto: SRNA)

- Nikada neću prestati da govorim da Republika Srpska i srpski narod imaju pravo na referendum o svom statusu. Međutim, mi nismo svojeglavi da uradimo nešto što može da nam nanese više štete nego koristi. Odlučno ćemo se boriti za svoj status političkim sredstvima - izjavio je Dodik.

Govoreći o energetskoj saradnji s Rusijom, srpski član Predsjedništva BiH izjavio je da Republika Srpska ima "više energetskog samopouzdanja", zbog gradnje gasovoda "Turski tok".

- Imamo određene ugovore potpisane sa Gaspromom, a spremni smo da sačekamo potpis Bugarske. Nažalost, Bugarska je već jednom odbacila "Јužni tok", čime je ovaj projekat zaustavljen na 10 do 15 godina. Ali, gradnja gasovoda za transportovanje ruskog gasa, koji je jeftiniji i garantuje našu energetsku bezbjednost, ne može biti zaustavljena - rekao je Dodik.

Dodik na kongresu "Sankt Peterburg i slovenski svijet" (Foto: SRNA)

Dodik je posjetio i Inženjersko-tehničku školu 777 i Akademiju talenata u Sankt Peterburgu, a prisustvovao je i potpisivanju Sporazuma o saradnji državnog šumarsko-tehničkog univerziteta "Kirov" i Univerziteta u Banjaluci. U ime Univerziteta iz Sankt Peterburga sporazum je potpisao rektor, doktor tehničkih nauka Јurij Ivanovič Beljenjkij, a u ime Banjalučkog univerziteta rektor, Radoslav Gajanin.

Potpisivanje Ugovora o saradnji (Foto: SRNA)