latinica  ћирилица
21/11/2019 |  16:55 ⇒ 19:21 | Autor: RTRS

Cvijanović: Novi ministri u Savjetu ministara će raditi u ime Srpske

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će Republika Srpska u Savjetu ministara imati ministre koji će raditi u ime Republike i koji će, kako je rekla, znati ustavne nadležnosti.

Ponovila je da dokument Program reformi nije ANP i istakla da se tim netačnim tvrdnjama služe SDS i PDP. Da se usvajanjem dokumenta, BiH ne uvodi u NATO ocijenili su i analitičari.

Dokument, Program reformi u BiH, znatno se razlikuje od Godišnjeg nacionalnog plana za članstvo u NATO-u i mnogo je restriktivniji od sličnih dokumenata koje je BiH potpisivala s tim vojno-političkim savezom, izjavila je ovo predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i naglasila da Srpska jeste za saradnju sa NATO-om, ali bez prejudiciranja članstva.

- Priče oko toga da je to ANP, kako će se desiti aktivacija MAP-a i da smo krenuli ka NATO-u ne stoje. Vidite koliko je to besmisleno kad u Federaciji BiH Izetbegovića optužuju da je kapitulirao pred Dodikom i odustao od ANP-a, dok istovremeno ovdje Dodika optužuju da Republiku Srpsku i BiH uvodi u NATO - izjavila je Cvijanovićeva.

- Mi želimo samo da sarađujemo, uopšte ne želimo članstvo. Želimo da se ponašamo u skladu i sa Rezolucijom Narodne skupštine, a isto tako i s onim što radi Srbija - naglasio je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže da je iznenađena optužbama SDS-a i PDP-a o navodnoj izdaji Republike Srpske jer, kaže, dokument Program reforme u BiH nisu ni vidjeli. Tvrdi da te partije napadom na SNSD žele da prikriju svoje nedavne izjave.

I Ujedinjena Srpska, optužbe čelnika SDS-a i PDP-a nazivaju politikantstvom. Kažu da su do potpisivanja Programa reformi, svi dokumenti institucija BiH sadržavali opredjeljenje za ulazak u NATO i da je taj niz, najzad, prekinut.

- Prvi put otkako je BiH, od prije tri dana, postoji dokument koji je Predsjedništvo poslalo u Brisel, gdje piše da će se morati donositi i nove odluke. A, šta to znači? Nove odluke znače i učešće Republike Srpske - izjavio je predsjednik Srpskog kluba u PD PS BIH Nenad Stevandić.

Univerzitetski profesor iz Sarajeva Enver Kazaz ocijenio je u programu N1 da je put BiH prema NATO članstvu, vraćen na staze koje je zahtijevao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Smatra da su bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić, praktično, dali ključ u ruke institucijama Republike Srpske.