X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
21/11/2019 |  19:55 ⇒ 20:02 | Izvor: SRNA

Hrvatska: Štrajk se nastavlja u cijeloj zemlji, odziv veliki

Sindikati prosvjete u Hrvatskoj ne odustaju od ispunjenja zahtjeva za povećanjem koeficijenta složenosti poslova za 6,11 odsto, te za ponedjeljak najavljuju veliki protest u Zagrebu.
Plenković sa građanima - Foto: Index.hr
Plenković sa građanimaFoto: Index.hr

Sindikalci najavljuju veliki protest za ponedjeljak na Trgu bana Јelačića uz poruku "Za bolju Hrvatsku, za budućnost naše domovine", prenosi HRT.

Posljednju ponudu Vlade Hrvatske sindikati su ocijenili nedostojnom, nižom od ranije, te pokušajem podcjenjivanja prosvjetnih radnika.

Sindikati su u ponedjeljak objavili da se tako izjasnilo 96 odsto od 13.000 članova.

Danas su sindikati prosvjete održali protest ćutnje na Markovu trgu, a juče su održali akciju "Potrubi za obrazovanje".

Iz Sindikata "Preporod" saopštili su da je štrajk danas proveden u 380 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova, u kojima djeluju podružnice ovog sindikata.

Vladina posljednja ponuda sindikatima nudi povećanje osnovice za 6,12 odsto iduće godine, izradu analize plata u javnom sektoru, u čijem su okviru i koeficijenti, te sporazum o dodatku na platu od dva odsto ako Vlada do 30. juna ne izmijeni uredbu o koeficijentima.

Prosvjetni sindikati su u cirkularnom štrajku bili 26 dana. U tom vremenu svaki učenik dosad je izgubio šest dana nastave.