latinica  ћирилица
22/11/2019 |  08:00 | Autor: SRNA

U Sarajevu počinju Dani Srpskog pjevačkog društva "Sloga"

U Sarajevu večeras počinje horski festival, koji organizuje Srpsko pjevačko društvo "Sloga" na kojem će do nedjelje, 24. novembra, nastupiti horovi i ansambli iz BiH, Srbije i Crne Gore.
SPD "Sloga" (Foto: Facebook) -
SPD "Sloga" (Foto: Facebook)

- Uz dvije koncertne večeri svi horovi će zajedno pjevati i na Svetoj arhijerejskoj liturgiji, pa će time ovaj festival revijalnog tipa pružiti potpunu novu dimenzije horskog zajedništva koja je danas zapostavljenja u moru takmičarskih festivala - rekao je danas Srni dirigent Stefan Mojsilović.

Prema njegovim riječima, osim domaćina nastupiće i horovi Prvo beogradsko pevačko društvo, Srpsko pjevačko društvo "Јedinstvo" iz Banjaluke, Crkveni hor "Sveti Marko" iz Podgorice, Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo "Pobratimstvo" iz Foče, Hor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa Pala, Ženski vokalni ansambl "Dar" iz Banjaluke i Muški vokalni ansambl "Pojci Hrama Svetog Save" iz Beograda.

On je dodao da će se horovima na liturgiji pridružiti i Kamerni hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Otvaranje Festivala, koji se održava blagoslov i pokroviteljstvo Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, biće večeras u 19.00 časova u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice.

- Drugog dana festivala, osim aktivnosti predviđenih za horove-učesnike, u planu je još jedan koncert, ovog puta u Domu Oružanih snaga u Sarajevu, takođe u terminu od 19.00 časova - naveo je Mojsilović.

Festival će biti zatvoren u Sabornoj crkvi, gdje će zajednički hor svih učesnika pjevati na Svetoj arhijerejskoj liturgiji u nedjelju od 9.00 časova.

Mojsilović ističe da se očekuje zajedničko pjevanje više od 150 horskih izvođača koji će svojim glasovima upriličiti ovogodišnju jubilarnu proslavu 800 godina od samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i osnivanja Mitropolije dabrobosanske.

- Ovo je ujedno i jedini horski festival ove vrste u Sarajevu koji će nastaviti tradiciju horskih sabranja koje `Sloga` njeguje od osnivanja i davne 1888. godine. Poseban cilj ovog festivala jeste da `Sloga` sa svojom poznatom istorijom i tradicijom okupi horove koji već imaju zavidnu reputaciju, a i one koji su nedavno osnovani, čime će doprinijeti razvoju naše horske kulture, odnosno razvoju amaterizma, iz koga se kasnije mogu očekivati i veći stvaralački rezultati - rekao je Mojsilović.

Festival će trajati do nedjelje, 24. novembra.