X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Obavijest
22/11/2019 |  09:16 ⇒ 09:32 | Izvor: RTRS

Deni Božić u Doboj doveo Đokovića, Teslu, Ćopića, Andrića, Glogovca... (VIDEO)

Doboj krase brojni murali koje je slikao nadareni mladić iz ovog grada Deni Božić.
Doboj krase brojni murali koje je slikao nadareni mladić iz ovog grada Deni Božić -
Doboj krase brojni murali koje je slikao nadareni mladić iz ovog grada Deni Božić

Iako ih je do sada uradio skoro 300, skromno kaže, još smatra da je tek počeo i da vrijeme u kome će stvarati još značajnija djela tek dolazi.

Zatekli smo ga na djelu, kada je radio, kako kaže, siluetu nekog nepoznatog. To je samo jedan od skoro 300 murala koje je poklonio gradu Doboju, zamjenjujući išarane i neuredne zidove zgrada, prepoznatljivim i nama dragim likovima iz svijeta filma, kulture, sporta i drugih oblasti. Đoković, Tesla, Ćopić, Andrić, Glogovac, skoro da je teško i nabrojati sva poznata imena koja su postala dio dobojskog identiteta.

- Dijelom je to moja inicijativa, dijelom u dogovoru sa stanarima. Većina nas bi htjela na zidu da vidi ličnost koja zaslužuje, tako da nemam ništa lično protiv. Ako je u pitanju poznata ličnost onda se zainatim, sjednem za kompjuter i tražim tu neku fotografiju koja baš oslikava datu ličnost, da "upecam" taj karakter - kaže Božić.

Pored poznatih domaćih i svjetskih imena na muralima su i lokalne ličnosti, prepoznatljive i drage mnogim stanovnicima. Dobojski rukometaš Đoko Lavrnić, samo je jedan od njih.

Četkica, kanta s bojom i slušalice na ušima.To su rekviziti po kojima ga prepoznaju Dobojlije. Ovaj put poslužio se i ljestvama, jer je mural nešto većih dimenzija.

- Praksa je čudo. Većinu murala sam uradio s ljestavama, tako da nije sporno raditi s ljestvama na većim visinama. Idealno bi bilo raditi s korpom, s dizalicom ,ali teško je dostupna tako da se oslonim na ljestve - dodaje Božić.

Deni Božić je slikar amater, čiji talenat su prepoznali najprije roditelji, a potom i nastavnici u školi. Upisao je i akademiju, ali je ubrzo shvatio da su njegovi interesi drugačiji. Od 2014., kada je Doboj doživio katastrofalnu poplavu, odlučio je da na svoj način uljepša grad.

- Ovo je odličan ventil da se izbaci sve što treba da se izbaci, igrom slučaja to su murali, zidno slikarstvo. Ovdje imam neku slobodu i to je to. Ako je išta ostalo s akademije to je komentar jednog profesora, da umjetnik uvijek slika sebe. Svaki rad je ličan pa i onaj koji je naručen ili tuđa ideja, opet je ličan - naveo je Božić.

Osim u Doboju murale je radio i u Mostaru, Modriči i drugim gradovima.

- Ali ima ih tri, četiri koji su mi favoriti. Recimo mural Ljubiše Samardžića. Baš sam zadovoljan kako je ispao. Reakcije su uglavnom pozitivne. Zna biti šaljivih komentara koje cijenim, ali cijenim i one negativne. Sve je to neki vjetar u leđa - dodao je Božić.

Osim murala Deni radi sve što oko može da vidi i ruka nacrta. Ove godine po drugi put učestvovao je u kulturnoj manifestaciji "Amaterska paleta Doboja". Ne posustaje, kaže, tek je započeo, pa će njegovi murali, sigurni smo, ukrašavati zidove mnogih radova.