latinica  ћирилица
22/11/2019 |  10:02 ⇒ 11:20 | Autor: SRNA

Uhvaćeni islamista organizovao napade u Rusiji i Njemačkoj

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu identifikovalo je ključnog islamistu koji je uhvaćen u Siriji, a koji je, navodno, organizovao napade u Rusiji i Njemačkoj, piše list Hurijet.
Sulejman Sojlu (Foto: trt.net.tr) -
Sulejman Sojlu (Foto: trt.net.tr)

Sojlu je rekao da je ovaj čovjek, navodno, isplanirao i naredio bombaški napad u Rusiji 2018. godine, kao i napad u supermarketu u Njemačkoj 2017. godine.

Turska ukazuje na borbu protiv Islamske države povodom optužbi da će njena ofanziva na sjeveru Sirije protiv kurdskih boraca omogućiti obnavljanje ove militantne islamske organizacije.

Sojlu je rekao da se osumnjičeni zove Abu DŽihad El Din El Nasir Ubejde i da je u pritvoru u Siriji podvrgnut ispitivanju, u oblasti koja je pod kontrolom Turske.

- Uhvatili smo pripadnika Islamske države koji je istaknuti član i poznat kao lice koje pravi bombe i organizuje samoubilačke bombaške napade - rekao je turski zvaničnik.

Nije precizirano sa kojim se napadom u Rusiji 2018. godine ovaj islamista dovodi u vezu. U napadu u sjevernoj njemačkoj luci Hamburg 2017. godine, Palestinac star 26 godina ubio je jednu osobu i ranio šest hladnim oružjem u jednom supermarketu.

Ankara je objavila da je zarobila nekoliko lica iz "užeg kruga" ubijenog vođe ID Abua Bakra El Bagdadija, uključujući jednu od njegovih supruga, sestru i kćerku.