latinica  ћирилица
22/11/2019 |  10:19 | Autor: SRNA

Mirković: Stripom o Kosovu promijeniti sliku o Srbima kao "lošim momcima"

Idejni tvorac stripa "Dobro došli na Kosovo" Nikola Mirković izjavio je da se nije nadao tako pozitivnom odjeku u Francuskoj u kojoj je upravo ovaj istorijski strip bio najprodavaniji u prvoj sedmici novembra.
Strip "Dobrodošli na Kosovo" (Foto: nstagram/Printscreen/Arno Gujon) -
Strip "Dobrodošli na Kosovo" (Foto: nstagram/Printscreen/Arno Gujon)

- Јoš su Srbi u pozorištu, u filmovima i stripovima "loši momci". To mora da se promijeni. Ovo je put - rekao je za "Večernje novosti" Mirković, politikolog i član Udruženja "Solidarnost za Kosovo".

Mirković je napisao priču o mladom Dimitriju koji se iz izbjeglištva iz Italije vraća na Kosmet na sahranu ocu neposredno prije martovskog pogroma 2004. godine, u trenutku kada gore srpske crkve.

On je odmah dobio podršku poznatog milanskog crtača Đuzepea Kvatrokija i scenaristkinje Simone Mogavino, a iza svega je stala i velika izdavačka kuća "La Roše".

- Želio sam da svijetu prenesemo drugačiju sliku od one na koju su navikli. Veoma sam se prijatno iznenadio zbog njihove odluke da odmah učestvuju u ovom projektu - naveo je Mirković koji je nedavno organizovao promociju ovog stripa u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

On kaže du mu je Simona Mogavino, koja je radila scenario za strip "Kraljica Eleonora" izuzetno popularan u Francuskoj, rekla da nikada nije potpuno vjerovala u zvaničnu verziju događaja na Kosmetu koja je prisutna u javnom mnjenju na Zapadu.

Mirković je naveo da je i Kvatrokija takođe zanimalo šta se zaista desilo na Kosmetu, što je rezultiralo ovim stripom.

Osnivač humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujon ocijenio je da je istorijski strip "Dobro došli na Kosovo", koji je objavljen u Francuskoj, još jedan korak naprijed s ciljem da se glas srpskih žrtava čuje svuda na Zapadu.

U stripu je ilustrovano i paljenje crkava, a Gujon kaže da je ova romansirana drama sačinjena od realnih događaja i da pokazuje francuskoj publici nedavnu istoriju Balkana iz drugog, manje pristrasnog ugla.

Štampanje stripa podržala je Gujonova organizacija "Solidarnost za Kosovo".

      View this post on Instagram

Upravo je u Francuskoj objavljen strip "Dobrodošli na Kosovo" čije smo štampanje podržali. Priča prati život mladog Dimitrija koji se iz izbeglištva vraća na Kosovo neposredno pre antisrpskih pogroma 2004. godine. Ova romansirana drama je sačinjena od realnih događaja i pokazaće francuskoj publici nedavnu istoriju Balkana iz drugog, manje pristrasnog ugla. Posle knjiga i časopisa, dokumetaraca i predavanja, ovo je još jedan korak napred, sa ciljem da se glas srpskih žrtava čuje svugde na Zapadu. Odmah pri objavljivanju, "Dobrodošli na Kosovo" se našao među najprodavanijim istorijskim stripovima u Francuskoj! Sve čestitke ekipi koja je radila na projektu, na čelu sa Nikolom Mirkovićem. . . #arnogujon #gujon #solidaritekosovo #bienvenueaukosovo #dobrodoslinakosovo #strip #comicbook #kosovo #metohija #srbija

A post shared by Arno Gujon (@arno.gujon) on Nov 19, 2019 at 4:07am PST