latinica  ћирилица
22/11/2019 |  10:49 | Autor: SRNA

Đurić: Priština da shvati da Beograd ne pristaje na ucjene

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je da Priština treba da shvati da se sva neriješena pitanja rješavaju dijalogom, a ne ucjenama i to nakon što se ukinu anticivilizacijske takse na robu iz centralne Srbije.
Marko Đurić - Foto: RTS
Marko ĐurićFoto: RTS

Đurić je naveo da je godinu dana od uvođenja anticivilizacijskih taksa od sto odsto na proizvode iz centralne Srbije i neuspjeha dijela međunarodne zajednice da na prostoru zapadnog Balkana obezbijedi poštovanje vrijednosti na kojima počiva savremena Evropa.

- Јednoj bahatoj i samovoljnoj grupi albanskih političkih lidera u Prištini dozvoljeno je da krši Cefta i mnoge druge sporazume iza kojih je svojim autoritetom stala EU - rekao je Đurić, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

On je naglasio da se, nažalost, ispostavilo da oni koji su donijeli odluku o uvođenju ove trgovinske blokade nisu usamljeni u bezumlju, već da među albanskim političkim strukturama na Kosmetu postoji konsenzus da se sa Beogradom i dalje treba razgovarati jezikom ucjena i pritisaka.

- Produktivan dijalog je veoma teško voditi sa nekim ko neprestano dokazuje svoju vjerolomnost i želju da svoju volju nameće jednostranim manifestacijama sile, i čak se ponosi nesposobnošću i nespremnošću da sprovodi preuzete obaveze i poštuje datu riječ - zaključio je Đurić.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić rekao je juče da je Srbija zbog prištinskih taksa izgubila gotovo 400 miliona evra, dok su zemlje iz okruženja duplirale izvoz na područje Kosova i Metohije.