X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
22/11/2019 |  11:23 ⇒ 15:36 | Izvor: RTRS

Smijenjena uprava Zavoda Pazarić

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela odluku o smjeni direktora Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.
Vlada FBiH smijenila direktora, Upravni i Nadzorni odbor Zavoda Pazarić - Foto: klix.ba
Vlada FBiH smijenila direktora, Upravni i Nadzorni odbor Zavoda PazarićFoto: klix.ba

Ova odluka uslijedila je nakon velikog pritiska javnosti i jučerašnjih protesta poslije objavljivanja spornih fotografija na kojima se vidi da su štićenici Zavoda, djeca vezana za krevete i radijatore.

Ministri su razmatrali nekoliko nekoliko zaključaka o stanju u Zavodu Pazarić, među kojima je vanredni nadzor o stanju u toj ustanovi, inspekcijski nadzor Poreske uprave, stručni nadzor o zbrinjavanju te zaključci o poduzetim mjerama.

Na kraju je jedan od zaključaka smjena kompletne uprave Zavoda Pazarić, na čelu sa direktorom Redžepom Salićem (SBB). Smijenjen je i Upravni odbor Zavoda kojeg čini pet članova i to: Јanja Milinković (predsjednica), Anes Kaleta, Saida Kastrat, Džana Kilić i Enisa Hodžić.

Takođe smijenjeni su i članovi Nadzornog odbora, a to su: Dalila Efendić (predsjednica), Mevlida Bandić, i Ivana Bago.

Podsjetimo, prije dva dana poslanik Naše stranke u Parlamentu FBiH Sabina Ćudić prezentovala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.