latinica  ћирилица
22/11/2019 |  11:29 ⇒ 19:24 | Autor: SRNA

Riješiti tešku situaciju u Institutu za urbanizam

Sindikat radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske zatražilo je od Vlade Srpske da mu dostavi odluku o razrješenju direktora Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju i imenovanju vršioca dužnosti direktora da bi počelo rješavanje teške situacije u ovoj ustanovi, rekla je predsjednik tog sindikata Dragana Vrabičić.

Vrabičićeva je rekla novinarima u Banjaluci da je direktor Instituta /Stevan Јovanović/ smijenjen na prošloj sjednici Vlade Spske, ali da nisu dobili rješenje ni o toj smjeni niti o imenovanju novog direktora.

Ona je istakla da sindikalna organizacija, zajedno sa granskim sindikatom, jutros nije dozvolila Јovanoviću ulazak u firmu, dodavši da nije bilo incidenata.

Prema njenim riječima, sindikat traži odgovornost i direktora i drugih institucija koje su "dozvolile da direktor na ovaj način radi".

Vrabičićeva je rekla da su Institutu prije tri dana isključeni struja i grijanje, te da su radnici onemogućeni da rade.

- Institut je vlasništvo države i ima značaj za Republiku Srpsku. Tražimo da se ljudima omogući da rade - navela je Vrabičićeva.

Predsjednik Sindikalne organizacije Instituta Silvana Radulović rekla je da reorganizacijom ova firma može dobro da posluje, te da ima dovoljno posla i da su radnici voljni da rade.

Ona je naglasila da je radnicima, kojih je u Institutu trenutno 40, staž nepovezan 27 mjeseci, nemaju zdravstveno osiguranje sedam godina, a neki potražuju 10 plata.

Radulovićeva smatra da je za ovakvo stanje najodgovorniji direktor Stevan Јovanović, koji je na toj dužnosti bio od 2012. godine, kao i tadašnji Upravni odbor.

Prema njenim riječima, kriza je počela kada su formirane dvije-tri privatne firme sa istom djelatnošću i pojedini radnici, bliski direktoru Instututa, prešli u te firme, a Institut od tada počeo da gubi poslove.