latinica  ћирилица
22/11/2019 |  13:17 ⇒ 13:20 | Autor: SRNA

Odnosi Beograda i Skoplja veoma dobri i sa više povjerenja

Beograd i Skoplje imaju veoma dobre odnose sa više povjerenja nego ranije, a osim Kosova i Metohije, nemaju nijedno otvoreno pitanje, ocijenili su predsjednici Srbije i Sjeverne Makedonije, Aleksandar Vučić i Stevo Pendarovski.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb)

Vučić je nakon susreta u Palati Srbija u Beogradu rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare da je sa Pendarovskim razgovarao iskreno i otvoreno o svim ključnim pitanjima, bilateralnim odnosima i regionalnim inicijativama, te ključnim regionalnim pitanjima.

- Beograd i Skoplje imaju veoma dobre odnose, sa više poverenja nego prije godinu-dve i ti odnosi ići će samo u boljem smeru - rekao je Vučić.

Što se tiče pripadnika makedonske nacionalne manjine u Srbiji i srpske u Sjevernoj Makedoniji, Vučić je rekao da je Pendarovskom predao pismo u vezi sa izgradom srpskog kulturnog centra u Skoplju, te dodao da će isto to biti urađeno za makedonski kulturni centar u Beogradu.

- Imaćemo određene zajedničke incijative kako da naša deca uče srpski i makedonski jezik, da se omogući deci da mogu da govore oba jezika - dodao je Vučić.

On je naveo da je ponosan na dogovor o "malom Šengenu" koji su napravili Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, jer je to budućnost regiona i pametan izbor za opstanak i ostanak na ognjištima.

- U uslovima kada ne znate kuda ide Evropa veoma je važno, ne da ponudimo alternativu tome, nego da razumemo da imamo obavezu da uradimo sami ono što moramo. Siguran sam da će ova inicijativa doneti boljitak i dobre odnose naših naroda i zemalja - rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija nema prema Sjevernoj Makedoniji i Makedoncima nikakve zahtjeve, nego samo dobru saradnju.

- Mi smo valjda jedini koji ništa ne tražimo od Severne Makedonije ni iz prošlosti ni u sadašnjosti. Јedino tražimo da dobro sarađujemo i lepo živimo jedni pored drugih u budućnosti i to je moja poruka za Skoplje i ljude u Severnoj Makedoniji. Samo hoćemo da prihvatite našu pruženu ruku i ništa više. Zadovoljni smo našim odnosima koji su veoma dobri, a verujem da mogu biti još bolji - rekao je Vučić.

Pendarovski je rekao da je sa Vučićem tokom prve posjete Beogradu razgovarao o temama od zajedničkog interesa za obje države i naroda.

On je naveo da je ova posjeta još jedna potvrda dobrosusjedskih odnosa i razumijevanja dvije zemlje koje su posvećene izgradnji međusobnih odnosa i šire u regionu.

- Povezuje nas duboka istorijska tradicija i zajednička vizija o budućnosti u evorpskoj porodici. Sa Vučićem smo zaključili da su odnosi dvije zemlje odlični, bez spornih tačaka, založili smo se da o različitim gledištima diskutujemo kao prijatelji - dodao je Pendarovski.

On je dodao da za Sjevernu Makedoniju ne postoji druga održiva alternativa osim članstva u EU i da Skoplje ostaje dugoročno opredijeljeno za evropske integracije.

Pendarovski je rekao da ga raduje što i Skoplje i Beograd upućuju poruke da je za zapadni Balkan članstvo u EU jedina garancija prosperiteta i održiva opcija.

Kada je riječ o Kosovu, Pendarovski je istakao da rješenje koje dogovore Beograd i Priština mora da doprinosi regionalnoj stabilnosti i bezbjednosti i da ne smije zalaziti u suverenitet drugih zemalja regiona.

- Moramo se okrenuti budućnosti, da naše kapacitete usmjerimo ka ekonomiji kao preduslov da građani žive bolje i region u cjelini. Potrebna nam je bolja infrastruktura, povezivanje - rekao je Pendarovski i izrazio nadu da će biti domaćin Vučiću iduće godine.