X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
22/11/2019 |  13:44 ⇒ 13:53 | Izvor: sputniknews.com

Dačić pokazao dokaz iz Naura

Republika Nauru je 17. država koja je povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova. Zamenik ministra spoljnih poslova Naurua uručio je srpskom šefu diplomatije Ivici Dačiću primjerak note koju su uputili Ambasadi Srbije u Australiji.
Dačić pokazao dokaz iz Naura (Foto: MIP) -
Dačić pokazao dokaz iz Naura (Foto: MIP)

U noti se kaže da je Republika Nauru preispitala svoju odluku o priznanju tzv. Kosova, da je odlučila da povuče priznanje Kosova kao nezavisne države i da će prekinuti sve diplomatske kontakte koje su do sada imali sa Kosovom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Zaključili su da je odluka bila preuranjena i da je protivrečila principima Rezolucije SB UN 1244.

- To je za nas od velikog značaja jer je to još jedna, 17. zemlja, koja je povukla priznanje od ukupno 193 članice Ujedinjenih nacija - naveo je Dačić.

- Јa sam prošle nedjelje rekao da je stanje kada je riječ o zemljama koje su priznale ili nisu priznale Kosovo bilo 94 prema 94, plus pet zemalja za koje se ne može tačno reći kakav je status, ali uglavnom je riječ o zemljama koje mi računamo da nisu priznale, a Kosovo ih računa da su ih priznali. Znači, ako sada imamo u vidu ovu notu Naurua, trenutno stanje je - 95 zemalja ne priznaje Kosovo, 93 zemlje priznaju Kosovo i pet zemalja je, da tako kažemo, u statusu uzdržanih - rekao je Dačić, navodi se u saopštnju Ministarstva.

Kako je rekao, nastaviće se ovim aktivnostima, u cilju zaštite državnih i nacionalnih interesa i zaštite našeg teritorijalnog integriteta.