latinica  ћирилица
22/11/2019 |  14:18 ⇒ 14:52 | Autor: SRNA

Rešić: Odobren novac za projekte u Vlasenici, Višegradu i Petrovu (VIDEO)

Vlada Republike Srpske usvojila je danas odluku o sufinansiranju projekata izrazito nerazvijenih i nerazvijenih lokalnih zajednica u Srpskoj kojom je novac dodijeljen opštinama Vlasenica, Višegrad i Petrovo, izjavila je ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić.
Lejla Rešić - Foto: RTRS
Lejla RešićFoto: RTRS

Rešićeva je na konferenciji za novinare podsjetila da Vlada u 2019. godini ima dodatnih 300.000 KM za sufinansiranje projekata ove kategorije lokalnih zajednica kod takozvanih trećih lica.

- Do sada smo imali jednu odluku na osnovu koje je više od 100.000 KM dodijeljeno opštinama Nevesinje, Berkovići, Јezero, Pelagićevo, Kalinovik, Kneževo i Rudo. Danas smo dodijelili novac i za Vlasenicu, Višegrad i Petrovo. Ministarstvo je do sada sufinansiralo projekte sa 165.000 KM, a privukli smo ukupno milion KM investicija u ove opštine što je za njih veoma značajno - naglasila je Rešićeva.

Prema njenim riječima, do kraja godine je na raspolaganju još oko 100.000 KM.

- Već imamo projekte koje komisija valorizuje i do kraja godine očekujemo da ćemo ih pomoći i utrošiti preostali novac -  istakla je ona.

Komentarišući primjedbe načelnika pojedinih opština da su dobili male iznose, Rešićeva je navela da nema zvaničnih primjedbi.

- Postoji grant i pravilnik i kriterijumi na osnovu kojih se sredstva dijele, a tako se dijele već 10 godina. Za 10 godina je izrazito nerazvijenim i nerazvijenim opštinama dodijeljeno više od 36 miliona KM. Nikada nismo dobili zvanične nalaze da smo uradili nešto pogrešno, te da neko nije dobio novac, niti je revizijom ikada utvrđeno da se sredstva dijele nenamjenski, pogrešno ili da pravilnik nije dobar - rekla je Rešićeva.

Ona je naglasila da su informacije u vezi sa odlukama o dodjeli 1.000 KM nekim lokalnim zajednicama izvučene iz konteksta jer su 2012. godine kada je puštena u upotrebu centralna baza matičnih knjiga imali obavezu da izrazito nerazvijenim i nerazvijenim opštinama pomognu nabavkom opreme da bi one mogle da se uključe u elektronsku bazu.

- Tada smo za te namjene dali više od 200.000 KM. Telekom operater iz svojih razloga nije pokrio sigurnom vezom sve mjesne kancelarije u ruralnim područjima. Ostala je obaveza da, kada bude uspostavljena sigurna veza, završimo taj postupak. Tokom ove godine smo obaviješteni da sada i te kancelarije imaju sigurnu vezu, njima bukvalno treba po jedan računar i zbog toga je donesena ta odluka - pojasnila je Rešićeva.

Ona je naglasila da su to namjenski određena sredstva.

Rešićeva je rekla da je Vlada Srpske usvojila i Odluku o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave za 2020. godinu.

- Naša zakonska obaveza je da utvrđujemo ovu odluku na kraju svake godine za narednu godinu. Narodna skupština Republike Srpske je u septembru usvojila devet kriterijuma na osnovu kojih donosimo ovu odluku. Na osnovu toga u 2020. godini imaćemo 18 razvijenih jedinica lokalne samouprave, 10 srednje razvijenih, 15 nerazvijenih i 20 izrazito nerazvijenih - navela je Rešićeva.

Ona je precizirala da je razlika u odnosu na prošlogodišnju odluku u tome što je opština Novi Grad prešla iz kategorije srednje razvijenih u nerazvijene, a opština Pelagićevo iz nerazvijenih u izrazito nerazvijene.

- To nisu velike oscilacije i najveći uzrok ovih pomjeranja, posebno kada je riječ o Novom Gradu, jeste demografsko stanje. To nije trajna kategorija, a u godinama koje su iza nas Doboj ili Šamac bili su u kategoriji nerazvijenih opština, pa su se vratili među srednje razvijene i razvijene. Ovo je promjenjiva kategorija, zavisi od kriterijuma i utvrđuje se svake godine - rekla je Rešićeva.