X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
22/11/2019 |  14:26 | Izvor: SRNA

U američkom Kongresu održano predavanje o genocidu za vrijeme NDH

- U američkom Kongresu u Vašingtonu, prvi put u posljednje dvije decenije, održano je predavanje o genocidu počinjenom nad Srbima, Јevrejima i Romima na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske tokom Drugog svjetskog rata.
Vašington - Foto: Wikipedia
VašingtonFoto: Wikipedia

- Kongresmeni, senatori, diplomatski kor, predstavnici nevladinog sektora i američkih medija imali su priliku da pogledaju i dokumentarni film 'Kultura sjećanja', kao i izložbu 'Anatomija zaborava' Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske - saopšteno je iz Predstavništva Republike Srpske u SAD.

Predavanje je održala direktor Fondacije za sjećanje na Јasenovac i Holokaust iz Londona Dragana Tomašević, koja je potomak preživjelih u zločinu nad Srbima u selima Šargovac, Motike, Drakulić i rudniku Rakovac.

Ona je naglasila da je Јasenovac najveće mjesto stradanja Srba, Јevreja i Roma.

- Sve što je bilo negativno, patološko i kriminalno, sve što je karakterisalo ustaški pokret u cjelini, kulminiralo je u Јasenovcu - naglasila je Tomaševićeva.

Ona je navela da, "nažalost, Hrvatska i njene institucije sve više i više umanjuju zločin počinjen za vrijeme NDH i na taj način učestvuju u rehabilitaciji ustaške ideologije koja direktno ugrožava opstanak srpskog naroda i otvara put za glorifikaciju genocida i Holokausta".

Kongresmeni, senatori, diplomate, ambasadori i ostali posjetioci imaće priliku u naredna tri dana da pogledaju izložbu "Anatamija zaborava" u Rejburn Foajeu Kongresa, nakon čega je planirano da putuje kroz nekoliko gradova SAD.

Ovaj događaj organizovao je Srpski narodni savez u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Vašingtonu, Fondacijom za sjećanje na Јasenovac i Holokaust iz Londona i Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske iz Banjaluke.