latinica  ћирилица
22/11/2019 |  14:39 ⇒ 19:34 | Autor: RTRS

Žunić odgovorio SDS-u i PDP-u: Ne možete manipulisati NSRS (AUDIO)

Reagujući na izjavu predsjednik SDS-a Mirka Šarović koji je danas najavio je da će Klub poslanika te stranke zatražiti posebnu sjednicu NSRS o dokumentu o reformi odbrane koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS Igor Žunić podsjetio je da postoji određena poslovnička procedura kada je riječ o sazivanju posebne sjednice.


Igor Žunić - Foto: RTRS
Igor ŽunićFoto: RTRS

- Oni koji žele da održe posebnu sjednicu, potrebno je da dostave materijal o čemu će Narodna skupština Srpske  raspravljati, a onda na Kolegijumu možemo da razgovaramo koliko je taj materijal mjerodavan i da li postoje uslovi da se posebna sjednica Parlamenta održi - naveo je Žunić za Radio Republike Srpske.

Pojasnio je da je ovdje specifično to što oni koji su striktno bili protiv Rezolucije Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti i koji su pokušavali na sve načine da spriječe održavanje sjednice, danas pokušavaju da se dodvore biračima.

- Pokušavaju jeftinim političkim poenima da se dodvore svojim biračima i opravdaju sve ono što su činili na putu ka NATO paktu - rekao je Žunić.

Podsjetio je, da je put ka NATO paktu otvoren 2004. godine, a 2005. je Borislav Paravac (SDS), kao član Predsjedništva BiH otvorio sve te procese.

- I sve do Rezolucije Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti, praktično, tekli su ti procesi - dodao je Žunić.

Istakao je da u dokumentu koji je Milorad Dodik potpisao prvi put od tog perioda stoji da se članstvo ka NATO ne prejudicira i to je najbolji dokument vezan za vojnu neutralnost koji je od 2004. godine Srpska potpisala.

- Siguran sam da ovi koji traže posebnu sjednicu nisu upoznati ni sa sadržajem ni sa obimom dokumenta koji su potpisali članovi Predsjedništva BiH. Ovo je potpuna manipulacija građanima, ali ne vjerujem da imaju kapacitet da manipulišu i sa Narodnom skupštinom Republike Srpske - poručio je Žunić.