X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
22/11/2019 |  15:22 ⇒ 19:36 | Izvor: SRNA

Zatraženo procesuiranje odgovornih u Zavodu Pazarić (FOTO)

Sa današnjeg protesta ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu zbog šokantnih informacija o tretmanu štićenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece Pazarić zatražena je smjena odgovornih i njihovo krivično procesuiranje.
Protesti građana u Sarajevu - Foto: dnevni avaz
Protesti građana u SarajevuFoto: dnevni avaz

Saobraćaj u tom dijelu grada bio je blokiran, a građani su uputili molbu Delegaciji EU u BiH za održavanje sastanka radi pružanja podrške za poboljšanje uslova u Zavodu, prenose federalni mediji.

Јedan od zahtjeva građana odnosio se na traženje odgovornosti državnih, federalnih i kantonalnih institucija djelimično ili u potpunosti odgovornih za stanje u Zavodu radi ostvarivanja osnovnih ljudskih prava zagarantovanih Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Protesti građana u Sarajevu (Foto: dnevni avaz)

Građani, koji su i juče protestovali, najavili su da će održavati proteste svakog dana u podne do ispunjenja zahtjeva, te je novi protest najavljen za sutra u 12.00 časova ispred Vječne vatre u Sarajevu.

Na današnjoj sjednici federalne Vlade smijenjeni su direktor, te Upravni i Nadzorni odbor Zavoda Pazarić.

Protestna okupljanja uslijedila su nakon što je poslanik Naše stranke u federalnom Parlamentu Sabina Ćudić prije dva dana na konferenciji za novinare
iznijela šokantne detalje o tretmanu štićenika, posebno djece u ovom zavodu.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, a mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i cijelu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Povezane vijesti:

Inspekcija i policija ušle u Zavod Pazarić (FOTO)

Smijenjena uprava Zavoda Pazarić