latinica  ћирилица
22/11/2019 |  15:41 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Riješiti tešku situaciju u Institutu za urbanizam

Bez struje, grijanja i telefona četrdeset zaposlenih u Institutu za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske nema osnovne uslove za rad.

Platu nisu dobili od jula, a ne uplaćuju im se doprinosi. Za ovakvu situaciju u ovoj javnoj ustanovi najodgovornijim smatraju direktora Stevana Јovanovića, kojeg je Vlada Srpske prije petnaest dana smijenila, ali zvanično još nije imenovala njegovog nasljednika. Јovanović odbacuje tvrdnje radnika o njegovoj odgovornosti.

Anđelko Cumbo, radnik Institituta za građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske došao je na posao. Ali zbog isključene struje, telefona i grijanja svoje radne zadatke ne može da obavlja.

Ni njegovih četrdeset kolega nemaju osnovne uslove za rad. Ne uplaćuju im se doprinosi,a od jula ove godine nisu dobili platu. Najodgovornijim za to smatraju smijenjenog direktora Stevana Јovanovića. Vlada ga je smijenila prije petnaest dana,ali zvanično još nije imenovan njegov nasljednik . Јovanović je za to dolazio na posao,ali su mu jutros radnici zabranili ulaz. Problema u ovoj javnoj ustanovi je bilo i ranije,ali su eskalitrali kada su se na tržištu pojavile dvije privatne firme.

Sindikat radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske zatražilo je od Vlade Srpske da mu dostavi odluku o razrješenju direktora Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju i imenovanju vršioca dužnosti direktora da bi počelo rješavanje teške situacije u ovoj ustanovi, rekla je predsjednik tog sindikata Dragana Vrabičić.

Iz resornog ministarstva se danas nisu oglašavali.Granski sindikat traži da se ova situacija riješi što je prije moguće.

Predsjednik Sindikalne organizacije Instituta Silvana Radulović rekla je da reorganizacijom ova firma može dobro da posluje, te da ima dovoljno posla i da su radnici voljni da rade.

Ona je naglasila da je radnicima, kojih je u Institutu trenutno 40, staž nepovezan 27 mjeseci, nemaju zdravstveno osiguranje sedam godina, a neki potražuju 10 plata.

Radulovićeva smatra da je za ovakvo stanje najodgovorniji direktor Stevan Јovanović, koji je na toj dužnosti bio od 2012. godine, kao i tadašnji Upravni odbor.

Radnici kažu da su direktoru predlagali plan reorganizacije,ali da je on to odbijao. Јovanović tvrdi da to nije tačno i da nije bilo dogovora u vezi sa sistematizacijom radnih mjesta i visinom određenih plata. Dok traje ova situacija Institut ne može da ispoštuje ranije preuzete obaveze prema poslovnim partnerima.

Ukupni dug Instituta je oko četiri miliona maraka. Nezvanično , u narednom periodu male su šanse da ova javna ustanova ne ode u stečaj.