latinica  ћирилица
22/11/2019 |  15:51 ⇒ 16:31 | Autor: SRNA

Škrebić: U hodu rješavati uočene nedostatke na tvrđavi Gradina

Vršilac dužnosti direktora Inspektorata Republike Srpske Dragutin Škrebić i rukovodstvo Doboja razgovarali su danas u ovom gradu o nalaženju rješenja da se tvrđava Gradina otvori za posjete, o primjedbama na Nacrt zakona o inspekcijama u Srpskoj, te budućem smještaju ispostave Inspektorata u ovom gradu.
Dragutin Škrebić sa rukovodstvom Doboja - Foto: SRNA
Dragutin Škrebić sa rukovodstvom DobojaFoto: SRNA

Škrebić je najavio da će se problem u vezi sa dobojskom tvrđavom može biti riješen da se Gradina pusti u rad, a da Gradska uprava u hodu otklanja nedostatke koje je uočio građevinski inspektor.

Kada je riječ o primjedbama lokalne vlasti na Nacrt zakona o inspekcijama u Republici Srpskoj u dijelu o preuzimanju nadležnosti dijela lokalne inspekcije, Škrebić je naveo da su o tom pitanju približni stavovi.

- Pokušaćemo da dogovorimo da opštinsku i republičku inspekciju uvežemo u jedan informacioni sistem - rekao je Škrebić i dodao da bi to onemogućilo da privrednike u kratkom roku kontrolišu obje inspekcije.

Škrebić je ukazao na trenutno neuslovan smještaj ispostave Inspektorata u Doboju i da je sa gradonačelnikom Doboja Borisom Јerinićem razgovarao o mogućnosti da prostorije budu u okviru novog objekta gradskog administrativnog centra, čija izgradnja treba da počne naredne godine.

Јerinić je ukazao na potrebu da kontrole privrednika budu sinhronizovane, pohvalivši najavu Škrebića da će biti pojačane interne kontrole rada Inspektorata.

Predstavnici lokalne vlasti su na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o inspekciji Republike Srpske održane 4. novembra u Doboju ukazali na niz nedostataka.

Primjedbe su se, između ostalog, odnosile na to da će oduzimanjem lokalnoj samoupravi nadležnosti inspekcije rada, a pogotovo zdravstva, nastati problemi u praksi, s obzirom na povećan broj ekshumacija u Doboju i prenošenje posmrtnih ostataka u druge dijelove Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/, zbog čega će građani biti prisiljeni da po saglasnost idu u Banjaluku.

Zamjerilo se i što su mnoge odredbe u Nacrtu zakona uopštene, pa je, između ostalog, nejasno koje kriterijume će primjenjivati jedinica lokalne samouprave prilikom izrade pravilnika o sistematizaciji u datoj oblasti, odnosno koje će kriterijume primjenjivati Inspektorat prilikom davanja saglasnosti.

Tada je navedeno da je u Nacrtu zakona propisano osnivanje organizacionih jedinica Inspektorata nadležnih za skladištenje, čuvanje i raspolaganje robom oduzetom u postupku inspekcijskog nadzora, pri čemu predlagač zakona, namjerno ili ne, ignoriše činjenicu da je za to potrebno izdvojiti novac.

Današnjem sastanku su prisutvovali i predsjednik Skupštine grada Doboj Sanja Vulić, te poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Aleksandar Subotić i Danijel Јošić.