latinica  ћирилица
22/11/2019 |  16:15 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Počinje sezona gripa, vakcinacija pouzdan način zaštite

Počinje sezona gripa, a uz preventivu sa prirodnim preparatima, vakcinacija je jedini pouzdan način zaštite.

Institut za javno zdravstvo obezbijedio je 18.000 doza vakcine, od kojih je 15.000 finansirao Fond zdravstvenog osiguranja. Interesovanje građana je veliko.

Svake godine interesovanje građana za vakcinaciju, posebno onih iz rizičnih grupa, sve je veće. U službama za epidemiologiju već prvih sedmica bilježe se gužve. Tako je i u Trebinju.

Ove godine prvi put primjenjuje se četvorovalentna vakcina koja, kažu epidemiolozi, pruža zaštitu od četiri najčešća virusa koja izazivaju grip.

- Kada su u pitanju respiratorna oboljenja kao grip to je jedina mjera kojom zaista možemo da se zaštitimo od infekcije, kada su u pitanju stariji ljudi ne mora značiti da će se postići adekvatan zaštitni novo - kaže dr Јelena Durić, Služba za epidemiologiju Doma zdravlja Trebinje.

Samo u bijeljinskoj službi za epidemiologiju svakodnevno se protiv gripa vakciniše više od 100 pacijenata.

- U ovom trenutku možemo reći da je epidemiološka situacija uobičajna za ovo doba godine, iskustvo nam pokazuje da bi se eventualno povećanje oboljelih moglo očekivati poslije novogodišnjih ptaznika - upozorio je dr Zoran Dakić, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Bijeljina.

U Prijedoru su najredovniji penzioneri i osobe sa hroničnim oboljenjima. Vakcinacija je počela 11. novembra i trajaće do isteka zaliha.

Fond zdravstvenog osiguranja ove godine obezbijedio je 15.000 doza vakcine protiv gripa za stanovništvo koje ima pravo na besplatnu vakcinu.

- Oslobođene su sljedeće kategorije: pacijenti na hemodijalizi, dijabetičari, oboljeli od malignih, bolesti srca, distorfije mišića, te lica sa posebnim potrebama sa boravkom u kolketivnom smještaju - napomenula je Ljubica Јandrić, specijalista epidemiolog u Službi za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo.

Statistika kaže da je prošle godine zabilježeno više smrtnih slučajeva nego prethodnih. Ljekari rizičnim grupama preporučuju vakcinisanje kao najbolji način zaštite od sezonskog gripa.