latinica  ћирилица
22/11/2019 |  18:16 ⇒ 21:27 | Autor: RTRS

Ko će biti novi ministri i njihovi zamjenici u Savjetu ministara?

Predsjedavajući Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara Staša Košarac, za utorak je sazvao sjednicu na kojoj bi i formalno trebalo da bude potvrđeno imenovanje Zorana Tegeltije.

Ko bi sve mogao da čini Tegeltijin kabinet, zvanično, za sada je nepoznanica!? Nezvanično ipak, već se govori o personalim rješenjima za resore čiju su raspodjelu lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA ranije dogovorili.

Odlazeći ministri "pospremaju" svoje kabinete! Potencijalni zalet "hvataju" da u njih zasjednu! A oni koji ostaju lagodno čekaju smjenu vlasti. I ne govore mnogo o personalnom sastavu novog Savjeta ministara. Čak ni novoimenovani predsjedavajući. Članove budućeg kabineta, kaže, zna, ali ne otkriva.

- Republici Srpskoj treba da pripadne Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvo transporta i komunikacija i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. Imamo naravno i tri mjesta zamjenička - kaže Tegeltija.

Ministarske pozicije SNSD će najvjerovatnije popuniti svojim kadrovima, uz preuzetu obavezu da o ljudskim pravima brine neko iz reda ostalih, dok će tri zamjeničke podijeliti sa koalicionim partnerima – i to u resoru bezbjednosti, odbrane, te civilnim poslovima.

Posljednjim resorom mogao bi da upravlja Marinko Čavara, još aktuelni HDZ-ov predsjednik Federacije. I preostale dvije Hrvatima pripadajuće ministarske funkcije, zauzeće HDZ-ov kadar. O budžetu će po svemu sudeći i dalje da brine Vjekoslav Bevanda. A o sektoru pravde ili aktuelni ministar Јosip Grubeša ili njegov prethodnik Bariša Čolak - trenutno delegat u Domu naroda BiH. SDA predvodi grupu bošnjačkih partija kojoj su pripali inostrani poslovi, odbrana i bezbjednost.

- O tome se priča nekih 4,5 mjeseci kada je postignuta jedna vrsta načelnog dogovora ali sasvim sam siguran da će SDA, kao i uvijek, ispoštovati ono što su njene preuzete obaveze - kaže Denis Zvizdić, potpredsjednik SDA.

Rado bi SDA da, u blokovskoj diobi, pridobije diplomatiju, ranije već rezervisanu za Biseru Turković, aktuelnog ambasadora u Kataru.

No taj resor nije mrzak ni Adilu Osmanoviću, trenutno sa dvostrukom funkcijom ministra -poslanika. Demokratska fronta bi, kaže da rješava nagomilane probleme u resoru odbrane. Rado bi tu da vide Sifeta Podžića, bh. delegata iz prošlog mandata. Do prije koji dan, najizvjesniji i već sa iskustvom ministar bezbjednosti, bio je Fahrudin Radončić. No sada kaže, stranački organi će ozbiljno razmisliti o "ponudi".

- Želim da raščistimo odnose sa SDA. Ne želim matematičku koalciju. Јa treba da budem ministar bezbjednosti, ali se prethodno mora postići dogovor šta SDA misli da radi kada su u pitanju migranti - istako je Radončić.

Na personalna rješenja, ipak, tačku će staviti stranke i koalicije, prvo kroz zvanične prijedloge novoimenovanom predsjedavajućem Savjeta, a potom i glasanjem u Parlamentu.

Prethodno, parlamentarci bi trebalo da potvrde i imenovanje Tegeltije, CIK i SIPA da izvrše provjeru kandidata za ministre i zamjenike. Sve to u zakonskom roku od 35 dana. Optimisti kažu, biće i ranije - do Nove godine.