latinica  ћирилица
22/11/2019 |  19:23 | Autor: SRNA

Prijedlog ugovora za zaštitu od poplava u Srpskoj od 19 miliona evra

Savjet ministara u tehničkom mandatu utvrdio je danas prijedlog ugovora o finansiranju projekta zaštite od poplava u Republici Srpskoj sa 19 miliona evra, sa rokom otplate 25 godina, uključujući grejs-period od pet godina.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Sporazum se zaključuje između BiH i Republike Srpske i Evropske investicione banke /EIB/, saopšteno je iz Savjeta ministara nakon današnje vanredne telefonske sjednice.

Riječ je o drugoj fazi realizacije projekta mjere zaštite od poplava u Republici Srpskoj, u okviru koje će biti nastavljena izgradnja nasipa u opštinama u prioritetnim područjima.

Ukupna vrijednost ove faze realizacije projekta procijenjena je na 41,83 miliona evra. Uz 19 miliona evra kredita od EIB-a, od domaćeg doprinosa i iz drugih izvora biće obezbijeđeno još 22,08 miliona evra.

Prijedlog ugovora će Ministarstvo finansija i trezora dostaviti Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, uz prijedlog da za potpisnika odredi ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevandu.

Savjet ministara usvojio je inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o finansiranju projekta "Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj - dva" između BiH i Republike Srpske i EIB-a u iznosu 30 miliona evra.

Projekt se odnosi na izgradnju i obnovu infrastrukture za vodosnabdijevanje, otpadne i olujne vode na području 34 opštine u Republici Srpskoj, u periodu od 2020. do 2024. godine.

Cilj projekta je obezbjeđivanje odgovarajućih usluga vodosnabdijevanja i kanalizacije za više od 216.000 stanovnika.

Savjet ministara u tehničkom mandatu danas je na vanrednoj telefonskoj sjednici utvrdio Prijedlog sporazuma o zajmu od 15 miliona evra za projekat "Rehabilitacija i modernizacija Pumpno-akumulacione hidroelektrane `Čapljina`", radi zamjene dotrajale opreme i modernizacije postrojenja starog 40 godina.

Riječ je o sporazumu između Njemačke razvojne banke /KFV/ i BiH, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora, Federacije BiH, koju predstavlja federalno Ministarstvo finansija i Elektroprivrede "Hrvatske zajednice Herceg-Bosne" iz Mostara - agencija za izvršenje projekta, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Očekuje se da će rehabilitacijom i modernizacijom biti povećana proizvodnja električne energije, kao i raspoloživost hidroelektrane za pružanje pomoćnih usluga elektroenergetskom sistemu BiH i bloku Srbija/Hrvatska/BiH.

Indirektne koristi od ovog projekta imaće lokalna zajednica, kao i svi korisnici elektroenergetskog sistema u BiH, ističe se u saopštenju.

Prijedlog sporazuma će Ministarstvo finansija i trezora dostaviti Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar finansija i trezora.

Rok otplate je 15 godina, uključujući pet godina grejs-perioda.