X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
22/11/2019 |  19:46 ⇒ 19:47 | Izvor: RTRS

Kosovska Mitrovica obilježila 75 godina od oslobođenja u Drugom svjetskom ratu

Svečana akademija povodom obilježavanja 75 godina od oslobođenja Kosovske Mitrovice u Drugom svjetskom ratu održana je u Mitrovačkom dvoru.
Kosovska Mitrovica - obilježavanje (Foto: Radio Kosovska Mitrovica) -
Kosovska Mitrovica - obilježavanje (Foto: Radio Kosovska Mitrovica)

Akademiji su prisustvovali istaknuti pojedinci, gradonačelnici opština, gosti iz Beograda i drugih bratskih gradova, direktori ustanova kao i predstavnici Srpske liste.

Predsjednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je pozdravio prisutne i tom prilikom rekao da danas odajemo počast onima koji su dali svoje živote za Kosovsku Mitrovicu.

- Oni koji su dali svoje živote zaslužuju sjećanje, da ih pamtimo i ne zaboravljamo i naravno trebamo da veličamo one koji su se borili i koji se bore za Kosovsku Mitrovicu. Nova su vremena i novi problemi i novi izazovi a siguran sam da nova budućnost, kao što ste mogli svi da zaključite, pokazuje da Kosovska Mitrovica ima budućnost jedino ako se svi ujedinimo na tom putu sa neraskidivom vezom sa državom Srbijom. Takođe je važno da naglasimo da je država Srbija za svakog pojedinca na prostoru našeg grada omogućila, kako vidove zaposlenja tako i infrastrukturne projekte, koji će umnogome oplemeniti naš život a preij svega djece. Јako je bitno da grad ostane grad, jer ništa svetije ne možemo imati već trebamo da ga nadograđujemo i na najpozitivniji način oplemenjujemo - rekao je Spirić.

Na svečanoj akademiji nastupili su srpski pravoslavni pojci sa akapela sastavom iz Beograda, koji se bave očuvanjem srpske tradicionalne muzike.

Studenti i profesori Fakulteta umetnosti PU iz Kosovske Mitrovice često na mitrovačkoj sceni pokazuju vrhunske uspehe i visok nivo muzičkog obrazovanja, a danas su se predstavili svojim pjevačkim kvintetom i izveli pjesmu "Crven cvete".

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov je u ime Banjaluke čestitao današnje obilježavanje i tom prilikom rekao da narod Republike Srpske pruža punu podršku srpskom narodu na KiM.

Profesor solo pevanja u Muzičkoj školi Miodrag Vasiljević u Kosovskoj Mitrovici i čuvar izvorne narodne pesme Јelena Spirić predstavila se pjesmom "Knezu Lazaru".

Direktor Gradske biblioteke "Vuk Karadžić" Milan Mihajlović je u svojoj besjedi rekao da su o Kosovskoj Mitrovici kao naselju, varošici i gradu mnogi pisali i da je među njima bilo dosta putopisaca ali i geografa, istoričara i pisaca poput Arnolda Harfa, Difrena Kajena, Hadži Kalfe, Evlije Čelebije i Branislava Nušića.

On je istakao da služeći kao srpski konzul pred kraj 19. veka u Prištini, naš veliki komediograf Branislav Nušić, temeljno proučavajući Kosovo sa ushićenjem ispisuje: "Na laktu Ibrovom, gdje ovaj savija da pođe u susret sitnici, u dnu Kosova, leži najljepša varoš kosovska, kitnjasta Mitrovica, koju naša narodna pjesma naziva Šeher – Mitrovicom".

Zamjenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev je nakon dvočasovnog zadržavanja na prelazu Јarinje prisustvovao svečanoj akademiji i tom prilikom poželio srpskom narodu na Kosovu i Metohiji da se nikad više ne nađu u neprilici da se oslobađaju od fašista.

- Želim vam da se nikada više ne nađete u neprilici da se oslobađate od fašista, a našim komšijama takođe želim da se oslobode, da se oslobode od mržnje i nepovjerenja, košmarnih snova o Kosovu i Metohiji bez Srba i Srbije, jer ako budućnost takva onda je niko od nas neće imati. Posljednji je čas za jedno veliko pročišćenje i suočavanje sa zabludama sopstvene duše. Nemamo još mnogo vremena da zaustavimo i sprečimo lavinu mržnje čija se rušilačka snaga u svakom trenu može razliti u ovim krajevima. Ljudi i narodi koji žive na KiM moraju zajedno da pokažu da su sazreli i sposobni da bez mržnje, zlih riječi i pogleda žive jedni kraj drugih i jedni sa drugima. Srbija i Srbi čine sve kako bi drugima uskratili izgovor za mržnju i nepovjerenje - rekao je Kozarev u svom obraćanju.

Dodjeljena su najviša priznanja najzaslužnijim u ovoj godini, Saobraćajnom institutu CIP za izradu i realizaciju strukturnih projekata u okviru pomoći srpskom narodu na KiM; Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije za sveobuhvatnu podršku srpskom narodu; KBC-u "Kosovska Mitrovica" za pružanje zdravstvene zaštite; Gimnaziji iz Kosovske Mitrovice za istaknuti doprinos i unapređenje obrazovanja.

Plakete Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica dodeljene su doktoru opšte prakse Miljanu Miljkoviću za požrtvovanost i predan rad službi; Nenadu Miliću vatrogascu spasiocu za iskazanu hrabrost i požrtvovanost; porodilištu KBC "Kosovska Mitrovica" za predanost u svom radu.

Miroslavu Stašiću profesoru srpskog jezika i književnosti uručena je plaketa za razvoj književnog stvaralaštva u Kosovskoj Mitrovici.

Majke četvoro i više djece su nagrađene dok je porodica Vuković iz Kosovske Mitrovice, koja broji devet mališana, nagrađena i sa 100.000 dinara

Prisutnima se obratio i direktor KBC "Kosovska Mitrovica" Milan Ivanović i tom prilikom izjavio da država Srbija radi ozbiljno i odgovorno na jačanju institucija što se moglo primjetiti u proteklom period.

Prikazan je film u produkciji TV "Most" koji opisuje istorijat Kosovske Mitrovice u godinama preporoda.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica