X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Obavijest
22/11/2019 |  20:42 ⇒ 20:43 | Izvor: SRNA

Hamzić: Iz Zavoda Pazarić izuzeta dokumentacija

U Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece Pazarić sproveden je uviđaj u kojem je izuzeta sva potrebna dokumentacija i dokazi koji će biti korišteni u daljem postupku koji je pokrenut zbog šokantnih informacija o tretmanu štićenika, izjavio je Srni portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo Alem Hamzić.
Zavod Pazarić - Foto: klix.ba
Zavod PazarićFoto: klix.ba

On je naveo da je Kantonalno tužilaštvo formiralo tužilački tim za ovaj predmet koji je danas rukovodio uviđajem u Zavodu.

Sa današnjeg protesta građana ispred zgrade Vlade Federacije BiH /FBiH/ u Sarajevu zatražena je smjena odgovornih i njihovo krivično procesuiranje.

Јedan od zahtjeva građana odnosio se na traženje odgovornosti institucija BiH, kao i federalnih i kantonalnih djelimično ili u potpunosti odgovornih za stanje u Zavodu radi ostvarivanja osnovnih ljudskih prava zagarantovanih Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Građani, koji su i juče protestovali, najavili su da će se okupljati svakog dana u podne do ispunjenja zahtjeva, a novi protest zakazan je za sutra ispred Vječne vatre u Sarajevu.

Na današnjoj sjednici federalne Vlade smijenjeni su direktor, te Upravni i Nadzorni odbor Zavoda Pazarić.

Protestna okupljanja uslijedila su nakon što je poslanik Naše stranke u federalnom Parlamentu Sabina Ćudić prije dva dana na konferenciji za novinare iznijela šokantne detalje o tretmanu štićenika, posebno djece u ovom zavodu.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, a mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i cijelu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.