latinica  ћирилица
23/11/2019 |  10:52 | Autor: SRNA

Lavrov: Јapan treba da prizna suverenitet Rusije

Јapan bi trebalo da prizna suverenitet Rusije nad Kurilskim ostrvima kako bi obje zemlje mogle da se fokusiraju na potpisivanje mirovnog sporazuma, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (Foto: Sputnjik) -
Sergej Lavrov (Foto: Sputnjik)

Lavrov je ovo rekao povodom saopštenja visokog zvaničnika japanske Vlade Јošihide Suge u kome se navodi da će Јapan nastaviti pregovore sa Rusijom o mirovnom sporazumu, ali da je prije njegovog zaključenja potrebno riješiti teritorijalni problem koji postoji između dvije zemlje.

- Mi smo prevenstveno vođeni sporazumima koji su postignuti na najvišem nivou između predsjednika Rusije i premijera Јapana. Oni su se saglasili da krenu dalje u razmatranju preostalih problema imajući u vidu deklaraciju iz 1956. godine u kojoj se jasno potvrđuje ruski teritorijalni integritet i suverenitet na cijeloj njenoj teritoriji, uključujući i te oblasti - rekao je Lavrov novinarima.

On je naveo da se time priznaju rezultati Drugog svjetskog rata, te dodao da se tek onda može razgovarati o drugim pitanjima.

Lavrov je naglasio da američko-japanska vojna alijansa stvara prepreke potpisivanju mirovnog sporazuma sa Moskvom.

- Vojna alijansa sa SAD, naravno, predstavlja problem kada se radi o unapređenju odnosa Rusije i Јapana - rekao je Lavrov, prenio je TASS.

On je dodao da su japanske kolege dobile listu od Rusije u kojoj se navode posebne bezbjednosne zabrinutosti zbog sve većeg jačanja japansko-američke vojne alijanse.

- Naše japanske kolege obećale su da će reagovati po tom pitanju. Čekaćemo njihov odgovor - rekao je Lavrov.

On je naveo da je Rusija skrenula pažnju Јapana na činjenicu da Vašington vidi Moskvu kao prijetnju i da se na to oslanja japansko-američka vojna alijansa, a što je u suprotnosti sa uvjeravanjima Tokija da taj savez nije usmjeren protiv Moskve.

Rusija i Јapan su od sredine 20. vijeka u pregovorima za potpisivanje mirovnog sporazuma. Međutim, glavni kamen spoticanja je status spornih južnih Kurilskih ostrva.