latinica  ћирилица
23/11/2019 |  16:12 | Autor: sputniknews.com

Kisindžer: Trgovinski rat SAD i Kine može da dovede i do oružanog sukoba

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer upozorio je da trgovinski rat SAD i Kine može da dovede i do oružanog sukoba, piše Dejli mejl.
Henri Kisindžer - Foto: Getty Images
Henri KisindžerFoto: Getty Images

Nastupajući na Novom ekonomskom forumu Blumberg u Pekingu, Kisindžer je rekao da se Vašington i Peking i dalje nalaze "na pragu hladnog rata", koji je je, ipak, moguće spriječiti.

Kisindžer, koji je poznat po tome što je uspostavio odnose s Kinom tokom mandata Ričarda Niksona, smatra da je posebno važno da "nakon perioda relativne napetosti u odnosima uslijedi iskreni pokušaj da se razumiju politički razlozi koji su je izazvali".

- Ako konflikt niko ne bude obuzdavao, njegov ishod mogao bi da bude čak i gori nego u Evropi. Prvi svjetski rat je počeo zbog relativno male krize, a danas je oružje mnogo moćnije - dodao je bivši državni sekretar SAD.

Napetost na diplomatskom nivou dostigla je vrlo visok nivo. Peking kritikuje Vašington zbog vojno-mornaričke operacije u spornom Јužnom kineskom moru, kao i zbog podrške koju Kongres SAD pruža demonstrantima u Hongkongu, dok SAD kritikuju Kinu zbog masovnih hapšenja Ujgura.

- Kina je velika ekonomska država. Kao i mi. Suđeno nam je da stajemo jedni drugima na žulj po cijelom svijetu - rekao je Kisindžer.

Prema riječima 96-godišnjeg diplomate, tokom Hladnog rata SAD i Sovjetskog Saveza obje strane su prvostepenu pažnju poklanjale pitanjima ograničenja nuklearnog naoružanja.

Međutim, usljed "pasivnosti" američko-kineskih sukoba, Vašington nije stvorio mehanizme dijaloga s Pekingom kao "vojnom državom", rekao je Kisindžer i dodao da bi čovječanstvo moglo da se nađe u opasnosti, ukoliko se SAD i Kina budu prema svakom pitanju u svijetu odnosile kroz paradigmu uzajamnog sukoba.

Bivši državni sekretar Ričarda Niksona je 1971. godine tajno odletio u Peking, gdje je počeo pregovore o novim odnosima Sjedinjenih Američkih Država i komunističke Kine. Visokorangirani kineski činovnici i dalje slušaju njegovo mišljenje i prostiru pred njim crveni tepih kada dođe u Peking, podsjeća Dejli mejl.