latinica  ћирилица
23/11/2019 |  16:18 ⇒ 23:57 | Autor: SRNA

Više od 50 izlagača na Aranđelovdanskom vašaru (FOTO)

U Mrkonjić Gradu danas su održani Festival domaće rakije, Etno festival "Јabuka" i Dani meda, koji su okupili više od 50 izlagača iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Slovenije.

Na štandovima su bile izložene razne vrste rakija, likera, meda, zanatskih proizvoda i tradicionalnih jela.

Načelnica opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić rekla je novinarima da je cilj brendiranje rakije i meda.

- Svjesni smo da je težak put, ali se nadam se da će i ovaj Festival rakije tome doprinijeti i da ćemo po rakiji i medu biti prepoznatljivi - istakla je Aničićeva.

Prema ocjeni stručnog žirija, najbolju šljivovicu ove godine imala je Željka Landeka-Aleksić iz Ribnika, drugo mjesto pripalo je Slobodanu Seniću iz Rače Kragujevačke, a treće Gojku Јoviću iz Mrkonjić Grada.

Marinko Risović iz Busije kod Ribnika proglašen je za najboljeg "gradimira" Republike Srpske jer je bio najbolji u ocjenjivanju jačine mrkonjićke šljivovice.

Risović je rekao da je za kvalitetnu i dobru rakiju potrebna zdrava, zrela šljiva, te čisto i adekvatno suđe.

- Morate imati kvalitetnu sirovinu, zrelu i dobru šljivu, a proces pečenja teče lagano, uz redestilaciju. Cijena moje šljivovice varira od 15 do 50 KM, zavisno od toga koliko je stara - naveo je Risović, koji je danas prodavao šljivovicu, travaricu, drenovaču i klekovaču.

Mrkonjić Grad-Festival domaće rakije, Etno festival "Јabuka" i Dani meda (Foto: SRNA)

Mira Јalić Čavlović iz Laktaša donijela je specijalnu rakiju od tikve budimke.

- Bavim se i proizvodnjom organske hrane. Pored hrane i rakije, predstavila sam i narodnu nošnju jer pokušavam da spojim istoriju, tradiciju i kulturu - rekla je Čavlovićeva.

Milenko Milovac iz Šipova je svojim predmetima od drveta izmamio osmijehe mnogim mušterijama.

- Uvijek donesem nešto interesantno i neobično, ove godine sam za vašar napravio vito za pređu vune i na taj način pokušavam da skrenem pažnju ljudima s ciljem da se sačuvaju stari zanati - istakao je Milovac.

Јasminka Živković iz Doboja je izložila bogatu paletu čajeva, melema i sirupa protiv kašlja.

Posebnu pažnju su privlačile svojim tradicionalnim jelima žene iz Saveza seoskih žena iz Slovenije.

- Radujemo se što predstavljamo našu državu, prezentujemo tradicionalna jela, pogače, kolače, hljeb. Ovdje smo drugi put jer želimo da vidimo kako druga udruženja žena rade i da razmijenimo iskustva - rekla je Irina Ule iz Slovenije.

Današnje druženje pratila je igra i pjesma lokalnog Kulturno-umjetničkog društva "Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić".

Ove manifestacije održane su u okviru Aranđelovdanskog vašara, koji je počeo u ponedjeljak, 18. novembra, predavanjem za pčelare, a završava se danas.

Organizator je Agencija za privredni razvoj u saradnji sa opštinom, a pokrovitelj je opština Mrkonjić Grad.