latinica  ћирилица
23/11/2019 |  19:35 ⇒ 22:05 | Autor: RTRS

Sindikat zadovoljan povećanjem plata, ali ne i koeficijentima

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske zadovoljan je što će od 1. januara radnicima u ovom sektoru biti povećane plate od pet do 20 odsto, ali nisu zadovoljni platnim koeficijentima koji su ostali neujednačeni. Najavljuju da će o tome razgovarati sa resornim ministarstvom, ali i skupštinskim Odborom za obrazovaanje.

Parlament Republike Srpske već na narednoj sjednici raspravljaće o povećanju plata ranicima, pa i onima u obrazovanju, nauci i kulturi. Predsjednik ovog sindikata Dragan Gnjatić kaže da su zadovoljni povećanjem plata, ali ne i neujednačenim platnim koeficijentima.

- Zadovoljni smo što zakoni o platama, koje će Narodna skupština razmatrati na predstojećoj sjednici, predviđaju povećanje primanja svih zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi. Nismo zadovoljni što platni koeficijenti nisu ujednačeni i očekujemo da ovo pitanje bude riješeno, za šta imamo i uvjeravanje Vlade Srpske - navodi Gnjatić.

Sindikat obrazovanja uputio je i amandmane na zakone o platama, kako bi bile otklonjene određene nelogičnosti. Traže da minimalna plata bude 650 KM. Prema riječima Gnjatića, sada najniže plate imaju higijeničari - 450 KM. Sa povećanjem od Nove godine od 20 odsto, njihova plata bi trebalo da bude 540 KM. Oni sa najvećim platama, preko 1.800 KM, dobiće povećanje od pet odsto.

- Riječ je o tome da će plata koja je 500 KM, povećanjem od 20 odsto, biti 600 KM, dok će plata od 550 KM, koju ima radnik sa mnogo više obaveza, nakon povećanja od 10 odsto iznostiti 605 KM. To je mala razlika za predviđeni obim posla i odgovornosti, što mora biti promijenjeno - naglašava Gnjatić.

Gnjatić ističe da je problem i to što na istim radnim mjestima rade ljudi različitog nivoa obrazovanja, pa je i njihove plate neophodno ujednačiti. Za ponedjeljak je zakazana i sjednica skupštinskog Odbora za obrazovanje, na kojem će sindikat iznijeti svoje stavove.