X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
23/11/2019 |  19:58 ⇒ 20:22 | Izvor: RTRS

Obilježeno 120 godina rudarstva u Ugljeviku

Veliki poslovni jubilej Rudnika i termoelektrane Ugljevik - 120 godina rudarstva u ovom kraju obilježen je večeras svečanom akademijom uoči krsne slave preduzeća Svetog Stefana Dečanskog -Mratindan.
Svečana akademija povodom 120 godina RiTE Ugljevik - Foto: SRNA
Svečana akademija povodom 120 godina RiTE UgljevikFoto: SRNA

Svečanosti u ugljevičkom Centru za kulturu su, pored brojnih zvanica, prisustvovali predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.

Čubrilović je istakao da je jubilej 120 godina rudarstva značajan ne samo za Ugljevik, nego i za cijelu Republiku Srpsku.

- Riječ je o bazičnoj industriji, o prirodnom resursu koji garantuje proizvodnju električne energije na ovom prostoru još dugi niz godina - rekao je on.

Čubrilović je svima koji su do sada učestvovali u razvoju RiTE Ugljevik i kapaciteta vezanih za rudarenje čestitao jubilej i poželio još mnogo godina uspješne eksploatacije, rada i što bržeg razvoja u ovoj oblasti.

- Ovo je važan resurs za Republiku Srpsku, BiH i šire, za sve one sa kojima Elektroprivreda Republike Srpske sarađuje i mnogo je uloženo da ovo bude gotovo ekološka proizvodnja električne energije. Nadam se da ćemo tim putem nastaviti - poručio je Čubrilović.

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović rekao je novinarima uoči svečane akademije da je ruda važan resurs Elektroprivrede Srpske.

- Imamo 900 zaposlenih na Rudniku u Ugljeviku, tako i u Gacku, a ruda uglja koja se koristi u ova dva rudnika omogućila je proizvodnju električne energije u Elektroprivredi Republike Srpske od oko 10 milijardi maraka prihoda, što je nemjerljiv doprinos razvoju regije i cijele Republike Srpske - rekao je Petrović.

On je najavio da će Elektroprivreda Republike Srpske u narednom periodu posebno istaći važnost rudarstva i ulogu rudara.

Vršilac dužnosti direktora RiTE Ugljevik Čedomir Stojanović rekao je da ovaj privredni gigant proizvodi godišnje trećinu električne energije u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, preduzeće zapošljava više od 1.900 radnika, a indirektno omogućava egzistenciju za 20.000 ljudi u regiji.

Skupština opštine Ugljevik je, povodom jubileja, dodijelila Zlatnu značku ove lokalne zajednice RiTE Ugljevik kao preduzeću koje je presudno uticalo za razvoj ovog kraja i bolji život stanovništva.

Priznanje su direktoru Stojanoviću uručili načelnik Ugljevika Vasilije Perić i predsjednik Skupštine opštine Đoko Simić.