latinica  ћирилица
23/11/2019 |  20:16 | Autor: SRNA

Radović: Sistemski rješavati pitanja zaštite djece

Ombudsman za djecu Republike Srpske Dragica Radović izjavila je večeras da se u društvu sistemski moraju rješavati pitanja zaštite djece.
Ombudsman za djecu Republike Srpske Dragica Radović - Foto: SRNA
Ombudsman za djecu Republike Srpske Dragica RadovićFoto: SRNA

Radovićeva je istakla da u BiH moraju biti poštivane Konvencija UN o pravima djece i Konvencija o pravima lica sa invaliditetom, kojima je propisano da države potpisnice moraju preduzeti sve kako bi djeca bila zaštićena.

- Dešavanja u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić su za nepovjerovati. Teško je komentarisati situaciju u ovom zavodu, ali je sigurno da su sada na potezu institucije Federacije BiH kako bi bile utvrđene sve činjenice - rekla je Radovićeva za Alternativnu televiziju.

Ona je naglasila da je potrebno sačiniti i dodatne stručne analize koje će se odnositi na medicinski tretman mentalno invalidne djece i omladine.

- U Republici Srpskoj imamo kvalitetne zakone koji su usklađeni sa Konvencijom o pravima djece, ali moramo podići odgovornost lica u socijalnim službama - dodala je Radovićeva.

Ona je podsjetila da je Ombudsman za djecu u 2018. godini zaprimo 670 prijava koje se odnose na različite oblike zlostavljanja i zanemarivanja djece.