latinica  ћирилица
25/11/2019 |  19:06 ⇒ 21:47 | Autor: RTRS

Kostajnica ostala bez skupštinske većine

Načelnik opštine Kostajnica, Drago Bundalo, izgubio je podršku većine u lokalnom Parlamentu. Ukupno sedam odbornika SNSD-a, Ujedinjene Srpske, Socijalističke partije i SDA napustili su skupštinsku većinu i prešli u opoziciju, u kojoj su DNS i PDP.

Razlog je negativan revizorski izvještaj opštine. Odbornici nisu podržali ni Nacrt opštinskog budžeta opštine za narednu godinu.

Odluku o izlasku iz skupštinske većine, u ime odborničkih klubova četiri sranke, na početku današnje sjednice saopštio je predsjednik Skupštine opštine Kostajnica Nikola Јanjetović. Kako je istakao, problemi u funkcionisanju koalicije, dogovorene nakon prethodnih lokalnih izbora, u posljednje vrijeme su kulminirali.

- Mi smo obavili razgovore sa našim koalicionim partnerima na republičkom nivou i usaglasili se da više ne možemo biti učesnici skupštinske većine gdje se novac ne troši transparentno, i gdje se ne uvažavamo kao koalicioni partneri - istakao je Јanjetović.

Kap koja je prelila čašu bio je negativan revizorski izvještaj opštine za 2018. godinu, ističe odbornik Ujedinjene Srpske Neven Đenadija.

- Nezadovoljstvo finansijskim poslovanjem postoji jedno duže vrijeme kao i sa servisiranjem finansijskih obaveza i dugovanjima, i svim onim što nas očekuje u narednoj godini. I prosto, moguće je da opstojnost opštine može da dođe u pitanje - naglasio je Đenadija.

S druge strane, odbornici SDS-a, koji su do danas bili članovi skupštinske većine u Kostajnici, smatraju da su, zapravo, glavni razlog za osipanje vladajuće koalicije u Kostajnici – predstojeći izbori.

- Ako neko smatra da je to dio predizborne kampanje i da je to prilika da se stranke na taj način promovišu, ja mislim da nije tako, i da je to neodgovorno i neosnovano - kaže Slavko Avramović, šef Kluba odbornika SDS-a.

Slično smatra i SDS-ov načelnik opštine, Drago Bundalo.

- Oni sebi prave poziciju za lokalne izbore. To je njihovo legalno i legitimno pravo. Dio ljudi je napustilo koaliciju, pa ćemo vidjećeti dalje kako će se ponašati oni, a kako ja, shodno tome - rekao je Bundalo.

Odbornici na današnjoj sjednici nisu usvojili Nacrt budžeta opštine za 2020. godinu u iznosu od 2,9 miliona maraka, pa će najvjerovatnije biti donesena odluka o privremenom finansiranju opštine.

2019-11-25 18:09:32