latinica  ћирилица
26/11/2019 |  12:32 ⇒ 13:00 | Autor: SRNA

Rafinerija nafte u Brodu u proizvodnji od polovine sljedeće godine

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da očekuje da će se Rafinerija nafte u Brodu vratiti u proizvodnju sredinom iduće godine i da se trenutno radi na remontu postrojenja.
Rafinerija nafte Brod (foto:bosnamontaza.com) -
Rafinerija nafte Brod (foto:bosnamontaza.com)

Đokić je rekao da mu je to potvrđeno tokom razgovora u Moskvi na Energetskom forumu, te da mu je ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao da nemaju namjeru da se povuku iz Republike Srpske.

- Ta činjenica dodatno je potvrđena i prilikom razgovora srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedovim - izjavio je Đokić danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske tokom pitanja i odgovora "Aktuelni čas".

On je rekao da se u Rafineriji nafte u Brodu trenutno radi na remontu postrojenja kako bi bilo osposobljeno za proizvodnju u narednoj godini.

Đokić smatra da poslovanje grupacije "Optima" i Rafinerije nafte u Brodu neće biti povezano sa Programom reformi BiH kojeg je usvojilo Predsjedništvo BiH jer nema osnova za to.

- Ova dva pitanja treba posmatrati odvojeno - istakao je Đokić.

On je rekao da vjeruje Dodiku, koji je dobio veliki broj glasova iz Republike Srpske, te ima pravo da preuzima odgovornost i odlučuje o pitanjima iz svoje nadležnosti.

- Informacije koje je Dodik dao javnosti jasno govore o tome da ovaj dokument ne prejudicira članstvo u NATO-u. Ovo je važna činjenica, sve drugo nekome može biti više ili manje važno - zaključio je Đokić.