latinica  ћирилица
26/11/2019 |  13:32 ⇒ 21:56 | Autor: SRNA

Komisija prihvatila kandidaturu Tegeltije

Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara danas je na sjednici u Sarajevu podržala Zorana Tegeltiju kao kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Komisija je ovu odluku donijela sa osam glasova "za" i šest protiv.

Odgovarajući na mnogobrojna pitanja članova Komisije, Tegeltija je istakao da će Savjet ministara s njim kao predsjedavajućim biti ravnopravan partner svim institucijama na nivou BiH i da će raditi u skladu sa Ustavom i zakonima.

On je poručio da će poštovati odluke organa na čijem će čelu biti - Savjeta ministara i Fiskalnog savjeta BiH, kao i Predsjedništva BiH, a svakako i zaključke i odluke Narodne skupštine Republike Srpske.

Tegeltija je ponovio da ekonomija i podrška realnom sektoru ostaju njegov prioritet i u budućem radu Savjeta ministara.

Odgovarajući na pitanja člana komisije Branislava Borenovića, Tegeltija je rekao da se slaže sa konstatacijom da je potrebno smanjiti administraciju u institucijama BiH, jer je javni sektor u BiH preobiman, mada o pitanju smanjenja birokratije nema punog konsenzusa u BiH.

Tegeltija je rekao da će o projekciji budžeta institucija BiH za narednu godinu biti razgovarano nakon imenovanja Savjeta ministara i zvaničnog prijedloga Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, u institucijama BiH treba otvoriti prostor za jačanje privrede i privatnog sektora.

On nije želio da odgovara na pitanja koja su mu postavljena kao poslaniku u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali je naglasio da će uvažavati i provoditi odluke i zaključke ove najviše zakonodavne institucije u Srpskoj.

Član Komisija Јasmin Emrić interesovao se da li će doći do povećanja sredstava u budžetu za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, o pitanju rješavanja migrantske krize, te o problemu odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, a Tegeltija je ponovio da je rano za priču o budžetu, ali je otvorio mogućnost prekompozicije budžetskih stavki unutar opšteg globalnog fiskalnog okvira.

- Nisam stručnjak za migracije, niti za bezbjednost, ali smatram da institucije i resorna ministarstva i organi treba da pomognu saniranju migrantske krize koja je najviše pogodila Unsko-sanski kanton - naveo je Tegeltija.

On je rekao da nema razumijevanja za poteze Vlade Hrvatske u vezi sa najavljenom izgradnjom deponije na Trgovskoj gori, i pozvao nadležne institucije da nastave da štite interese BiH, njenih entiteta i građana.

Na pitanje člana Komisije Predraga Kojovića da li je upoznat o sadržaju Programa reformi BiH koga je nedavno usvojilo Predsjedništvo BiH, Tegeltija je rekao da nije i da zato ne želi da komentariše taj dokument, za koji smatra da je dobra odluka jer je odblokirano formiranje vlasti u BiH nakon godinu dana od opštih izbora.

On je dodao da će se zalagati za sva rješenja koja budu postignuta i dogovorena putem kompromisa i najšireg konsenzusa relevantnih faktora u BiH.

Odgovarajući na pitanje člana Komisije Halida Genjca, Tegeltija je naveo da će ukoliko bude izabran za predsjedavajućeg Savjeta ministara njegovi prioriteti biti jačanje ekonomije i realnog sektora u BiH, odnosno stvaranje uslova za bolji život građana.

Prema njegovim riječima, najbolji put za to, kao i za efikasan rad Savjeta ministara, biće dobra saradnja entitetskih vlada.

Člana Komisije Dragana Mektića takođe je interesovalo šta Tegeltija misli o Programu reformi BiH, Godišnjem nacionalnom programu i Akcionom planu za članstvo u NATO /MAP/, ali je Tegeltija ponovio svoj stav da je dobro odrađen posao na planu formiranja vlasti.

Tegeltija je članu Komisije DŽenanu DŽonlagiću odgovorio da bi za ideju povećanja stope PDV-a trebalo povesti najširu raspravu u okviru koalicije koja će fomirati Savjet ministara, uvažavajući stavove i odluke Fiskalnog savjeta i Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

- Lično sam spreman da podržim povećanje opšte stope ako taj novac bude vraćen u privredne tokove u BiH, u skladu sa pozitivnim zakonima - rekao je Tegeltija.

Sastanak je završen izjavama članova Komisije Saše Magazinovića i Branislava Borenovića, koji su izrazili nezadovoljstvo Tegeltijinim odgovorima članovima Komisije i najavili da će glasati protiv preporuke da Tegeltija bude izabran za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Osim ove dvojice protiv su glasali i članovi Komisije Јasmin Emrić, Predrag Kojović, Dragan Mektić i Aida Baručija.

Predsjedništvo BiH na vanrednoj sjednici održanoj 19. novembra imenovalo je Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Članovi Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara su Aida Baručija, Branislav Borenović, Јakov Galić, Halid Genjac, Edita Đapo, DŽenan Đonlagić, Јasmin Emrić, Predrag Kožul, Predrag Kojović, Staša Košarac, Mirsad Kukić, Saša Magazinović, Dragan Mektić i Nenad Nešić.