latinica  ћирилица
26/11/2019 |  15:44 ⇒ 20:26 | Autor: SRNA

Apel građanima da ostanu pribrani u slučaju novih zemljotresa

Štab grada Trebinja za vanredne situacije apelovao je da građani u slučaju novih podrhtavanja tla ostanu pribrani koliko je to moguće, te da ne paniče, nakon niza seizmoloških aktivnosti od protekle noći.
Trebinje - Foto: RTRS
TrebinjeFoto: RTRS

Iz Štaba za vanredne situacije, koji je danas zasjedao u Gradskoj upravi Grada Trebinja, navode da se tektonska pomjeranja ne mogu predvidjeti i da niko sa sigurnošću ne može da kaže kada će se ona dogoditi.

Na sjednici Štaba zaključeno je da redovna mjerenja na brani Grančarevo Hidroelektrane "Trebinje 1" pokazuju da nema odstupanja od standardnih vrijednosti koje se bilježe svakodnevno.

Prema posljednjim informacijama, od posljedica jutrošnjeg zemljotresa u Hercegovini nema povrijeđenih, a pričinjena je materijalna šteta na objektima na području opština Nevesinje i Ljubinje.

Kod Nevesinja je u 10.19 časova lociran zemljotres 5,5 stepena Rohterove skale, zatim oko 13.00 časova na području BiH i Albanije, oko 14.00 časova ponovo na području Albanije.

Zemljotres jačine 3,4 stepena po Rihteru dogodio se oko 13.00 časova kod Ljubinja, objavio je Evropsko-mediteranski seizmološki centar.

Albaniju je jutros pogodila serija zemljotresa u kojima je do sada poginulo 16, a povrijeđeno 600 lica, saopšteno je iz ministarstava odbrane i zdravlja te zemlje.

Epicentar zemljotresa, koji se dogodio rano jutros, bio je u okolini Drača, a potres se osjetio i u Tirani, Tumani i Kurbinu.

Zemljotres se osjetio još u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Grčkoj, Hrvatskoj i BiH, kao i na jugu Italije.