latinica  ћирилица
26/11/2019 |  15:54 ⇒ 16:00 | Autor: SRNA

Važno da studenti koji nisu iz Banjaluke češće posjećuju Parlament

Potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Јovičević rekla je da je veoma važno da studenti prava ili političkih nauka koji nisu iz Banjaluke dobiju priliku da češće dolaze u Parlament, da se uključe u rad odbora i donošenje odluka bitnih za građane, jer to ne može ostati privilegija samo studenata kojima je Banjaluka blizu.
Studenti iz Bijeljine posjetili Parlament Srpske - Foto: SRNA
Studenti iz Bijeljine posjetili Parlament SrpskeFoto: SRNA

Јovičevićeva je rekla novinarima u Banjaluci, nakon što su studenti Odjeljenja u Bijeljini Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu posjetili Narodnu skupštinu, da se nada podršci medija i ohrabrenju potencijalnih donatora i sponzora kako bi studentima koji nisu iz Banjaluke pomogli da budu uključeni u rad parlamenta ravnopravno sa studentima banjalučkog Univerziteta.

Predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je u obraćanju gostima da je veoma značajno da studenti posjećuju Narodnu skupštinu, jer to nije samo zakonodavna institucija već i mjesto gdje se ukrštaju "politička koplja".

On je dodao da je ova godina za Narodnu skupštinu bila dinamična, te da je održano 15 sjednica.

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović poručio je studentima da treba što više da rade na sebi, jer ih u karijeri čekaju teška pitanja, ali da ne zaborave da uživaju u životu dok su mladi.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da su studenti danas imali priliku da vide parlamentarnu "borbu" između predstavnika vlasti i opozicije.

On je istakao da je MUP garant bezbjednosti Republike Srpske, da ga čini 7.000 ljudi koji moraju poštovati zakonska ovlaštenja, ali i ograničenja.

Generalni sekretar Vlade Republike Srpske Siniša Karan poručio je da je Narodna skupština jedini zakonodavni organ u BiH koji je 100 odsto ispunio plan rada.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković rekao je da su studenti ovog fakulteta drugi put u posjeti Narodnoj skupštini i podsjetio da su prije šest mjeseci bili studenti sa Pala.

- Ovo je vrlo značajan vid aktivnosti za studente, jer im pomaže da obogate teorijsko znanje i da se u praksi upoznaju o funkcionisanju institucija Srpske. Nastojimo organizovati brojne vannastavne aktivnosti - naveo je Marković.

Student Simeon Petković rekao je da je posjeta Narodnoj skupštini dobra za izučavanje materije kojom će se studenti baviti.

Studenti su danas prisustvovali sjednici Parlamenta, nakon čega su im se obratili potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović, generalni sekretar Vlade Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.