latinica  ћирилица
26/11/2019 |  19:38 ⇒ 27/11/2019 | 07:39 | Autor: RTRS

Nevesinje: Pucali zidovi, padali dimnjaci... (FOTO)

Prvi zemljotres, koji se desio u Albaniji, Hercegovce je probudio nešto prije četiri časa, da bi se ponovio i iza sedam časova. Ipak, najjače uznemirenje, ali i posljedice, ostavilo je podrhtavanje tla oko deset časova i dvadeset minuta. Moglo se ocijeniti da je bio na ovom području, a u Nevesinju su pucali zidovi da društvenim i privatnim objektima, padali su dimnjaci, otpadao malter. Slično je bilo u Ljubinju i Berkovićima. To podrhtavanje tla izvelo je građane i školsku djecu van objekata i škola. Srećna okolnost je što nije bilo posljedica po živote građana. Već od danas, opštinske komisije sagledavaju štetu na terenu.

Prema podacima Evromediteranskog seizmološkog centra, epicentar zemljotresa jačine 5,4 stepena po Rihteru bio je deset kilometara jugozapadno od Nevesinja. Najveću štetu pretrpjele su Muzička škola "Sveti Roman Melod" i Osnovna škola "Risto Proroković" gdje je nastava prekinuta. Odmah nakon potresa nastavno osoblje evakuisalo je djecu.

Nevesinje - Muzička škola (Foto: RTRS)

- Zidovi su pucali, padale su sijalice sa plafona, predmeti sa stolova. Prašina na sve strane. Ovo je star objekat, izgrađen 60-tih godina prošlog vijeka - rekla je direktora Muzičke škole "Sveti Roma Melod".

Nevesinje - Muzička škola (Foto: RTRS)

Direktorka OŠ "Risto Proroković" u Nevesinju Mara Šaran ističe da su i đaci i nastavnici bili preplašeni.

- Ipak, odreagovali smo u skladu sa propisima. Sva djeca su evakuisana i nakon što su izašli iz objekta, odlučili smo da ih više ne vraćamo u školu - dodala je Šaran.

Nevesinje (Foto: RTRS)

Ovo je jedan od najjačih zemljotresa u istoriji koji je pogodio opštinu. Sličan potres zabilježen je i 1907. godine. Najvažnije, poručuje načelnik nevesinja Melenko Avdalović, jeste to što nema povrijeđenih. Šteta će, kaže biti sanirana i nadoknađena. Preciznih informacija o posljedicama zemljotresa još nema.

Mladen Zubac, načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Nevesinje, kaže da će oformiti komisiju za procjenu štete i odrediti "krizne tačke", odnosno objekte koji više nisu pogodni za boravak.

Tlo se treslo i u Ljubinju. Stradali su pojedini automobili, krovovi i dimnjaci. Manja materijalna šteta nastala je i na opštinskoj zgradi. Kao i u Nevesinju, i u ovoj opštini danas je prekinuta nastava.

Foto: RTRS

Snažno podrhtavanje tla osjetilo se i u Sarajevu, gdje su se na pojedinim zgradama pojavile pukotine i oštećenja. Na jednom od snimaka, koji se pojavio na internetu, vide se ispucali zidovi i pod u stambenoj zgradi u sarajevskom naselju Stup. Osim u Sarajevu štete je bilo i u Mostaru na starim zgradama. Podrhtavanje tla osjetilo se i u Banjaluci.

Povezane vijesti:

Sutra nema nastave u Hercegovini

Zemljotresi pogodili Hercegovinu

Apel građanima da ostanu pribrani u slučaju novih zemljotresa