latinica  ћирилица
26/11/2019 |  19:38 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Težak položaj Srba povratnika u FBiH

Položaj Srba povratnika u opštinama Federacije BiH je težak, zaključak je sastanka načelnika opština u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo u Kantonu 10, sa predstavnicima Srba Posavskog kantona, održanog u Drvaru. Dogovorena je zajednička saradnja.

U kantonu 10, problemi su prisutni, a u Glamoču nepostojanje nacionalne grupe predmeta, jedan je od gorućih. Pored toga, potrebni su razni projekti da bi opština funkcionisala kao jedna savremena loklana zajednica, istakao je načelnik opštine Glamoč Nebojša Radivojša.

Milorad Gligić, načelnik opštine Bosansko Grahovo, ističe da je jedan od gorućih problema nizak nivo zdravstvene zaštite jer ljekar u ovo mjesto dolazi samo tri puta sedmično.

 Kažu i da je finansijska pomoć od strane federalnih i kantonalnih isntitucija za Srbe povratnike nedostižna.

- Kad govorimo kao pomoć o nižim nivoima vlasti kao o grantovima sa viših nivoa, nama su te pomoći bar za ovu godinu  još uvijek zaključane - ističe Dušica Runić, načelnica opštine Drvar.

Položaj Srba u Posavskom kantonu još je teži. Od prijeratnih 24.000 Srba, danas tamo živi svega 1.500 povratnika. Problemi su brojni, a konstitutivnost samo jedan od njih. Pomoć vlasti je, ističu, mizerna ili je uopšte nema.

- Istakao bih da je Vlada Posavskog kantona izdvojila 180.000 maraka za pomoć vjerskim institucijama i vjerskim objektima, a Srpska pravoslavna crkva od tih sredstava nije dobila ništa - rekao je predsjednik Srpskog građanskog udruženja Posavskog kantona Damir Ivetić. 

U Kantonu 10, najveći oslonac vide u Republici Srpskoj i Srbiji, zbog pomoći koja do sada nije izostala. Posavski Srbi kažu da će i oni na istom mjestu pokušati pronaći oslonac, kako bi ostali i opstali na svojim ognjištima.