latinica  ћирилица
27/11/2019 |  11:37 ⇒ 17:36 | Autor: SRNA

Institucije prate moderna rješenja za informacionu bezbjednost

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović otvorila je danas u Banjaluci konferenciju o informacionoj bezbjednosti "Infosek 2019" na kojoj renomirane IT kompanije predstavljaju rješenja za eliminaciju bezbjednosnih rizika u sajber prostoru.

- Što više ulazimo u svijet informacionih tehnologija i što je veća njihova primjena, veće su i prijetnje. U interesu institucija je da pratimo moderna rješenja kada je riječ o informacionoj bezbjednosti da bismo pružili zaštitu građanima i privredi - rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon otvaranja konferencije.

Prema njenim riječima, svaki događaj ove vrste pokazuje da je i Srpska na mapi modernog svijeta koji prati trendove i ide u korak sa zahtjevima savremenog doba.

- Razmjena iskustava će doprinijeti povećanju obima znanja i boljim operativnim i tehničkim rješenjima - rekla je Cvijanovićeva.

Direktor kompanije "TG SEK" Dalibor Ratković istakao je da je konferencija okupila više od 100 učesnika, među kojima su sve važne IT kompanije, banke i institucije.

- Okupili smo mnogo proizvođača koji su svjetski lideri u ovoj oblasti. Njihovi korisnici, odnosno predstavnici kompanija i institucija, mogu da vide tehnološka rješenja koja idu u korak sa svjetskim rješenjima i adekvatan su odgovor na sajber izazove. Veoma je važno za državu da su svi resursi pouzdani i da imamo bezbjedno okruženje kako bi institucije i privreda mogli da funkcionišu na adekvatan način - istakao je Ratković.

Prema njegovim riječima, sve su napredniji načini na koji se može zloupotrijebiti svaki podatak koji je na internetu.

- Izazovi su na svim poljima - od ličnih, privatnih kompanija i političkog uticaja. Mora da se investira i edukuje kako bismo pratili svjetske trendove i mogli odgovoriti na izazove - rekao je Ratković.

Organizator konferencije, koja se održava u hotelu "Kortjard baj Meriot", je kompanija "Telegrup".