latinica  ћирилица
27/11/2019 |  12:24 ⇒ 19:40 | Autor: RTRS

Dodik u Nevesinju; Za sanaciju oštećenih objekata 100 hiljada KM (FOTO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik stigao je danas u Nevesinje. Na području ove opštine zabilježen je niz zemljotresa koji su pričinili materijalnu štetu.

Zajedno sa načelnikom opštine Milenkom Avdalovićem obišao je Muzičku školu koja je najviše oštećena.

- Vlada Republike Srpske će pomoći sanaciju objekata sa 100.000 KM - rekao je Dodik.

- Došao sam da podržim ljude u Nevesinju i pošaljem poruku da smo uz njih. Nakon procjene štete, sješćemo i dogovoriti šta treba. To ne možemo uraditi danas, jer nemamo procjene. Doći ćemo do svakog čovjeka koji je pretrpio štetu - rekao je Dodik, koji je u pratnji načelnika Nevesinja Milenka Avdalovića i poslanika Ilije Tamindžije razgovarao sa mještanima i rukovodiocima ustanova.

On je naveo da je posjetio i Muzičku školu u Nevesinju i da će institucije Republike Srpske obezbijediti 300.000 KM da na proljeće počne rekonstrukcija.

Blaži zemljotres jačine 2,7 stepena Rihterove skale zabilježen je i rano jutros u 4.48 sati 23 kilometra sjeveroistočno od Nevesinja.

Milorad Dodik u Nevesinju (Foto: RTRS)

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović naglasio je da će uz pomoć Vlade Republike Srpske biti sanirani svi školski objekti u ovoj opštini.

On je rekao da se danas u ovoj opštini sanira šteta.

- Imamo nekoliko ekipa na terenu zajedno sa Civilnom zaštitom, Elektrodistribucijom, vatrogasnom jedinicom i nadam se da ćemo do sutra završiti sa sanacijom urgentne štete - naveo je Avdalović.

On je dodao da su pregledani svi školski objekti i konstatovano da su bezbjedni za izvođenje nastave.

Nastave u osnovnim, srednjim školama i predškolskim ustanovama u Nevesinju, Ljubinju, Berkovićima, Gacku, Bileći i Trebinju biće nastavljena sutra.

Ovo je odlučilo Ministarstvo prosvjete i kulture nakon jučerašnjeg zemljotresa jačine 5,4 stepena Rihterove skale.

U zemljotresu nije bilo povrijeđenih lica, ali je pričinjena materijalna šteta. Oštećeni su objekti područnih osnovnih škola u Kifinom Selu, Zovom Dolu i DŽinovoj Mahali.