latinica  ћирилица
27/11/2019 |  13:13 ⇒ 14:48 | Autor: SRNA

Brkić: Formiranje Savjeta ministara ubrzava put BiH ka EU

Zamjenik ministra inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Јosip Brkić upoznao je danas u Sarajevu predsjednika italijanske parlamentarne komisije za spoljne i evropske poslove Martu Grande o posljednjim pomacima u procesu formiranja Savjeta ministara, čim je ispunjen preduslov za nastavak EU integracija.
Јosip Brkić (foto:informativa.ba) -
Јosip Brkić (foto:informativa.ba)

On je naglasio da je sada bitno da BiH uhvati korak sa ostalim zemljama regije i što skorije stekne status zemlje kandidata za članstvo u EU, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova.

- U tom procesu očekujemo podršku italijanskih prijatelja koji će u evropskim institucijama nastojati da objasne posljedice koje bi za bezbjednost regije i cijele Evrope imalo ostavljanje zemalja regije bez perspektive članstva - rekao je Brkić.

On je izrazio zadovoljstvo posjetom delegacije italijanskog parlamenta BiH, uz ocjenu će to biti dalji podstrek razvoju odnosa između BiH i Italije i garancija za nastavak neupitne podrške Italije evropskim integracijama BiH.

Brkić je izrazio je žaljenje zbog nedostatka spremnosti da Sjeverna Makedonija i Albanija dobiju zeleno svjetlo za početak pregovora sa EU, izrazivši nadu da ta destimulirajuća odluka neće ozbiljno ugroziti proces integracije regije.

On je upozorio da ukoliko se EU jače ne angažuje u regiji, postoji opasnost da ojača uticaj drugih zemalja na tom području.

Govoreći o migrantskoj krizi, Brkić je rekao da ne treba dovoditi u pitanje humanost građana BiH i dodao da je riječ o problemu koji je uvezen u BiH, te da se konačno rješenje nalazi u EU, odnosno jačoj kontroli granice između Turske i Grčke odakle dolazi većina migranata na takozvanu mediteransku rutu.

Tokom sastanka gosti su se interesovali za situaciju u vezi migrantske krize, ističući da Italija putem svojih humanitarnih organizacija pruža pomoć području Bihaća, a i javnost je preko medija dosta upoznata o izuzetno teškoj situaciji u tom dijelu BiH.

Delegacija italijanske parlamentarne komisije za spoljne i evropske poslove, koju predvodi Grande, boravi u BiH zbog učešća na konferenciji "Italija i BiH: Balkan i EU kroz vijekove - 155 godina od otvaranja prvog Generalnog konzulata Italije u Sarajevu", koja će biti održana sutra i prekosutra u hotelu "Holidej".