latinica  ћирилица
27/11/2019 |  14:53 | Autor: SRNA

Upućen prijedlog za izručenje BiH Osmana Osmanovića

Tužilaštvo BiH podnijelo je danas Ministarstvu pravde BiH prijedlog za upućivanje molbe pravosudnim institucijama Srbije za izručenje nekadašnjeg pripadnika takozvane Armije BiH Osmana Osmanovića, osumnjičenog za ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u Gornjem Rahiću na području Brčkog.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Osmanovićevo izručenje u BiH traži se jer su zločini počinjeni na teritoriji BiH, gdje su žrtve državljani BiH, dokazi i svjedoci se nalaze u BiH, a osumnjičeni je državljanin BiH.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da Posebno odjeljenje za ratne zločine radi na predmetu koji se odnosi na Osmanovića, uhapšenom 23. novembra na prelazu Sremska Rača između BiH i Srbije.

Osmanoviću je bilo određeno policijsko zadržavanje do 48 časova, a Viši sud u Beogradu mu je 25. novembra, na prijedlog Tužilaštva Srbije za ratne zločine, odredio pritvor zbog osnova sumnje da je počinio ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Brčkog.

Osmanović je osumnjičen da je tokom ljeta 1992. godine u logoru "Rasadnik" u Gornjem Rahiću na području Brčkog, kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane, kasnije takozvane Armije BiH, zajedno sa više pripadnika te jedinice nanosio povrede, mučio, zlostavljao i zastrašivao civile i zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske.