latinica  ћирилица
27/11/2019 |  15:48 ⇒ 17:45 | Autor: RTRS

Teška godina za proizvođače duvana u Semberiji

Teška godina za proizvođače duvana u Semberiji. Zbog loših vremenskih uslova rod je prepolovljen, a kvalitet lošiji od očekivanog. Ni preduzeće "Duvan" neće ispuniti ovogodišnji plan otkupa od 450 tona suvog lista što će, osim gubitaka u proizvodnji stvoriti i velika dugovanja prema UIO, a to može zaustaviti proizvodnju.

Ne pamte lošiju godinu, kažu proizvođači duvana. Kišno proljeće i sušno ljeto uništili su proizvodnju.

Žarko Stojanović iz Ljeljenče , 40 godina proizvodi duvan. Prošle godine imao je dvije tone po hektaru suvog lista, a ove, ni trećinu.

- Ispočetka smo imali kišno vrijeme, materijal je posađen u mekanu zemlju i zbog toga je onemogućen razvoj korjena. Odavno nismo imali godinu kao ovu - kaže Žarko Stojanović, MZ Ljeljenča.

Zbog smanjenog prinosa i skupih repromaterijala za proizvodnju, teško će pokriti troškove koji su ove godine znatno povećani.

- Imali smo mnogo bolesti ove godine, napad insekata i drugo. Јedva smo se odbranili od gusjenica, tri do četiri puta prskali, a repromaterijali su skupi - navodi Dragan Јović, sembersko selo Čađavica.

Ovako loš kvalitet i prinos nisu zapamćeni u posljednjih petnaest godina, tvrde u preduzeću "Duvan".

Problem će imati sa plasmanom koji je sve lošiji. Na zalihama još imaju roda iz 2014. godine.

- Mi nemamo plasman od kada su došle  multinacionalne kompanije, ugasile su se domaće fabrike i mi više nemamo kupca ni u BiH, ni Srbiji, ni Hrvatskoj i duvan smo prinuđeni da prodajemo svjetskim trgovcima - rekao je Čedo Јotovčević,
direktor preduzeća AD "Duvan".

I to nije jedini problem duvanara. Zbog nestvarnih dugovanja za koja ih tereti UIO, kancelarija u Tuzli, koja procjenu proizvodnje temelji po osnovu broja zasijanih sjemenki, postoji opasnost da ugase proizvodnju.

- To je čista utopija, nemoguće je u jednoj laboratoriji postići šta oni traže, a oni su to primijenili na kompletno područje BiH, na hiljade njiva, različitih klimatskih uslova, padavimna, mrazeva... - naglašava Sveto Mihajlović, savjetnik u AD "Duvan".

Neosnovana dugovanja prema UIO od 2015. godine do danas, preduzeća "Duvan" su u oko milion KM, a slična situacija je i kod druga tri organizatora proizvodnje.

S obzirom na to da je dovedena u pitanje proizvodnja duvana u Srpskoj i BiH, žaliće se nadležnim institucijama.