latinica  ћирилица
27/11/2019 |  19:03 ⇒ 28/11/2019 | 00:49 | Autor: RTRS

Kakav je plan Vlade za narednu godinu mandata?

Uoči godišnjice početka mandata Vlade Republike Srpske, sumirani su rezulati rada aktuelnog saziva. Za premijera Radovana Viškovića ključni su povećanje plata i penzija i podrška zapošljavanju. Za predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović finansijska i institucionalna stabilnost. U drugu godinu mandata, Vlada bi trebalo da uđe sa planom za investicije, od milijardu KM.

18. decembar datum je godišnjice aktuelnog saziva Vlade. Uoči tog dana, Višković kao glavne uspjehe navodi stimulaciju povećanja plata, prvi put izdvajanje više od 30 miliona za zapošljavanje, spasavanje uzgajivača tovne junadi sa dva miliona, ali i podsticaj za samozapošljavanje mladih, za šta je izdvojeno oko četiri i po miliona KM.

- Za svakog novog zaposlenog radnika u realnom sektoru u Republici Srpskoj, poslodavcima je obezbijeđen povrat poreza i doprinosa u nivou godinu dana - navodi Višković.

Premijer Srpske nije zadovoljan situacijom u javnim preduzećima, pa će Vlada u narednom periodu težiti ka iznalaženju modela, po kojem bi ona donosila u budžet značajnija sredstva. Tokom ove godine privreda u Srpskoj trpila je povećanje cijena električne energije, ali kao uspjeh izdvaja činjenicu da je kilovat za privredu u Srpskoj za 15 evra jeftiniji od kilovata za privredu u Federaciji.

Njegov ekspoze obilježila je izjava da zdravstvo krvari. To krvarenje bilo bi zaustavljeno, kaže Višković, da su drugi organi vlasti u BiH formirani kad i Vlada Srpske. S obzirom na takvu situaciju, Vlada zdravstvo planira da spasi prebacivanjem zdravstvenih institucija na trezorski sistem poslovanja i zakonsko razdvajanje ostalih troškova od troškova za plate.

- Želimo da dovedemo menadžment tih zdravstvenih ustanova, da kažemo "gospodo dobijate novac za bruto platu i tako ćete morati da isplatite, sve drugo je krivično djelo" - naglašava Višković.

Za predsjednicu Republike najvažnija je finansijska i institucionalna stabilnost te saradnja Vlade sa lokalnim nivoima vlasti. Očekuje nastavak saradnje sa socijalnim partnerima koji bi trebalo da doprinese planiranom dodatnom povećanju plata i penzija.

- Imamo uporno veće prihode nego što smo planirali, tu nemamo na šta da se požalimo. Druga stvar, Vlada je na sebe preuzela povećanje plata i penzija. Sve ide u korak sa onim kako su obećali, povećanja se dešavaju tokom cijele godine. Od početka godine ide i redovno usklađivanje penzija. Očekivano je oko tri odsto - istakla je Cvijanovićeva.

Narednu godinu u Srpskoj obilježiće investicije, za šta je narednoj godini najavljeno milijardu KM. Vlada će uskoro javnosti predstaviti plan.

- SNSD-ova politika, zajedno sa koalicionim partnerima, obezbijediće Republici Srpskoj u idućoj godini preko milijardu KM investicija. Taj spisak svih pojedinačnih investicija biće veoma brzo sačinjen - najavio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Godišnjicu mandata obilježiće pripreme budžeta za narednu godinu. Kada je riječ o planovima, predsjednik Vlade najavio je finansiranje nabavke udžbenika za đake iz porodica sa troje i više djece tokom osnovnoškolskog obrazovanja, ali i za đake iz porodica u stanju socijalne potrebe, te pobjednike na republičkim takmičenjima.